Stiri si noutati

Sectorul imobiliar din Europa atrage un flux continuu de investitii

Ca si in SUA, piata imobiliara a devenit una extrem de activa in Europa, semnificativ in acest sens fiind escaladarea preturilor pe piata londoneza, informeaza revista "Expansion Management".

Analistii sustin ca in prezent pe piata londoneza exista o oferta si o cerere pur si simplu enorma, insa si alte locatii din Marea Britanie sunt bine pozitionate pentru a beneficia de aceasta crestere. Un exemplu in acest sens este ?ara Galilor, unde in primavara a fost demarat un plan de constructie a aproximativ 100.000 metri patrati de spatii de birou, in orasele Swansea, Newport si Treforest.

Aceeasi situatie se inregistreaza la nivelul intregului continent european, atat in Europa Occidentala cat si in Europa Centrala si de Est, in ciuda faptului ca in 2004 Uniunea Europeana a inregistrat o crestere economica modesta de aproximativ 1,9 procente. Cele mai mari sume de bani provin de la fondurile de investitii din Germania, care sunt deosebit de active in afara tarii lor din cauza performantelor slabe ale celei mai mari economii din zona euro.

Un studiu realizat recent de Urban Land Institute (ULI) si Pricewaterhouse Coopers, intitulat "Emerging Trends in Real Estate: Europe 2005", considera ca Parisul va ocupa pozitia de varf in topul celor mai atractive piete imobiliare europene in 2005, urmat de Milano, Londra, Lyon si Bruxelles. Studiul considera ca Atena si Dublin sunt piete unde este atractiv sa vinzi, in timp ce Helsinki, Varsovia si Budapesta sunt considerate atractive la cumparare.

Extinderea Uniunii Europene in 2004 a dat un avant pietei imobiliare din tarile Europei Centrale si ?arile Baltice. Similar preconizata aderare la UE in 2007 a Romaniei si Bulgariei, a contribuit la imbunatatirea climatului investitional in aceste doua tari pe care investitorii le apreciaza ca fiind destinatii sigure in care exista proiecte de investitii inca neexplorate. Piata imobiliara din Romania a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa in special in ultimii cinci ani, perioada in care, in special in Bucuresti, piata imobiliara s-a apropiat de calitatea si standardele profesionale existente la nivel european, desi piata mai are mult de parcurs pana va ajunge la valoarea celorlaltor piete relevante din Europa. ULI/PricewaterhouseCoopers considera ca si Moscova are perspective de dezvoltare a sectorului imobiliar extrem de favorabile, insa este afectata de un nivel ridicat al riscurilor. Pe ansamblu, piata imobiliara din Europa prezinta oportunitati de dezvoltare interesante, piata evoluand pe masura ce Uniunea Europeana se extinde.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *