Stiri si noutati

Zeci de vile de protocol scoase la vanzare sunt revendicate de proprietari

Dupa cum ati putut citi in numarul de ieri al ziarului nostru, Guvernul intentioneaza sa privatizeze aproape toate activele Regiei Autonome Administratia Patrimoniului si Protocolului de Stat, prin vanzarea imobilelor si terenurilor aflate in administrarea institutiei. Reporterii nostri au facut o investigatie in urma careia au descoperit ca, dintre sutele de active ale RA-APPS, multe imobile si terenuri se afla in procedura de restituire, prin hotarari judecatoresti, ori se afla in proces de revendicare. Prezentam, astazi, un fotoreportaj cu o parte din imobilele aflate in litigiu sau in procese de revendicare, precum si punctul de vedere al ministrului-delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, in subordinea caruia se afla RA-APPS. Totodata, publicam precizarile directorului RA-APPS, Cristian Vlaicu. (Andi Topala/Alexandru Stancu/Ion Alexandru)

Proprietatile revendicate pe drept trebuie retrocedate

 "Trebuie sa privatizam foarte multe active, atat timp cat mai valoreaza ceva. In plus, toate proprietatile si terenurile revendicate pe drept trebuie restituie fostilor proprietari, fara a se mai accepta smecheriile din ultimii ani facute cu cercul de afaceristi binecunoscut, care propuneau proprietarilor veritabili sa le cumpere drepturile litigioase si obtineau imobilele", a afirmat premierul Calin Popescu Tariceanu. Ministrul pentru coordonarea SGG, Mihai Voicu:

 Imobilele revendicate sau restituite nu pot fi vandute

Ministrul-delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Mihai Alexandru Voicu, a remis redactiei ziarului nostru urmatorul comunicat, cu precizari referitoare la situatia imobilelor aflate in procedura de restituire sau revendicate: "In conformitate cu prevederile art.21 alin.(5) din Legea nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, republicata (astfel cum a fost introdus prin Legea nr.247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente) "sub sanctiunea nulitatii absolute, pana la solutionarea procedurilor administrative si, dupa caz, judiciare, generate de prezenta lege, este interzisa instrainarea, concesionarea, locatia de gestiune, asocierea in participatiune, ipotecarea, locatiunea, precum si orice inchiriere sau subinchiriere in beneficiul unui nou chirias, schimbarea destinatiei, grevarea sub orice forma a bunurilor imobile – terenuri si/sau constructii notificate potrivit prevederilor prezentei legi". Prin urmare, aceste imobile nu pot fi vandute, sanctiunea fiind nulitatea absoluta a contractelor de vanzare-cumparare. De asemenea, nu se poate pune problema aplicarii dreptului de preemtiune, in conditiile in care vanzarea respectivelor imobile este interzisa.

Cristian Vlaicu, directorul RA-APPS: Am furnizat echipei de control a Guvernului toata documentatia

 Directorul RA-APPS, Cristian Vlaicu, face urmatoarele precizari: "In ceea ce priveste «Afacerea Dracula Park», conducerea RA-APPS a facut numeroase demersuri si cereri de abrogare a HG 1560/2004 (cea prin care era aprobata infiintarea "Parcului turistic si de agrement Snagov"). Asadar, credem ca pozitia RA-APPS este foarte clara in aceata privinta, pozitie care s-a finalizat prin decizia CA al RA-APPS din 28.02.2006 de reziliere a contractului cu SC Dracula Park SA. Pe de alta parte, orice contract de atribuire, inchiriere, asociere, prestari servicii trebuie aprobat de Secretariatul General al Guvernului, respectiv de dl ministru Mihai Voicu, conform HG 60/2005, art. 6, deci nu suntem in nici un caz "stat in stat". Toate, dar absolut toate contractele comerciale incheiate de RA-APPS au fost realizate cu respectarea dispozitiilor legale, cu aprobarea Secretariatului General al Guvernului, in litera dispozitiilor art. 6 al HG 60/2005. Nu stim, asadar, care este «concluzia» controlului Guvernului, cu atat mai mult cu cat am furnizat echipei de control toate documentele necesare tematicii. Merita mentionat faptul ca, prin tematica de control comunicata RA-APPS la 06.03.2006, am fost informati ca vor fi verificate "transferurile de imobile, terenuri si constructii" care fac obiectul unor revendicari, iar inspectorii nu ne-au adus la cunostinta vreun rezultat. Echipa de control nu a verificat modul de incheiere a contractelor de atribuire a spatiilor prin inchiriere, asociere si prestari servicii si nici daca acestea sunt aprobate de catre Secretariatul General al Guvernului. Ar fi constatat ca toate au aceasta aprobare".
Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *