Stiri si noutati

France Telecom va prelua Amena pentru 7,7 miliarde dolari

Operatorul francez de telefonie France Telecom a anuntat miercuri preluarea celui de al treilea operator de telefonie mobila din Spania, firma Amena, intr-o tranzactie mixta de lichiditati si actiuni prin care spera sa-si majoreze cifra de afaceri incepand cu 2006, informeaza Reuters.

France Telecom a precizat ca va achizitiona 80 la suta din actiunile Amena pentru aproximativ 6,4 miliarde euro (7,72 miliarde dolari), dar tranzactia ii va aduce active de 8,9 miliarde euro (10,74 miliarde dolari), incluzand aici si 1,7 miliarde euro din avantaje fiscale.

"Fuziunea dintre France Telecom Espana si Amena confirma strategia noastra de a deveni un operator european integrat de telecomunicatii, ceea ce ne va permite accelerarea implementarii planului NExT" prezentat luna trecuta, a declarat directorul executiv al France Telecom, Didier Lombard.

Preluarea Amena va fi finantata partial printr-o majorare de capital de trei miliarde euro, rezervata actualilor actionari ai Amena, care vor mai detine doar aproximativ 25-30 de procente din noua entitate Amena/France Telecom Espana. Acesti actionari au fost de acord sa-si pastreze actiunile cel putin pentru o perioada de trei ani, iar France Telecom are drept de preemtiune in cazul in care doresc sa-si vanda actiunile.  

France Telecom a apreciat ca aceast acord, care valorizeaza Amena la 10,6 miliarde euro, va contribui la majorarea raportului lichiditati pe actiune si a venitului net pe actiune, precizand insa ca se astepta si la respectarea obiectivelor financiare fixate in ceea ce priveste nivelul de indatorare pe care si l-a fixat pentru urmatorii patru ani cat si dividendul pe care intentioneaza sa-l acorde anul viitor. Datorita efectelor de sinergie aparute in urma acestei fuziuni, compania franceza spera sa realizeze economii de peste 1,1 miliarde euro si lichiditati de peste 130 milioane euro pe an incepand cu 2008.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *