Stiri si noutati

Persoanele care intentioneaza sa furnizeze retele sau servicii private de comunicatii electronice si utilizeaza frecvente radioelectrice se pot adresa direct IGCTI

Persoanele care intentioneaza sa furnizeze retele sau servicii private de comunicatii electronice si utilizeaza frecvente radioelectrice se pot adresa acum direct Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) pentru a obtine licenta de utilizare a frecventelor radioelectrice, fara a mai fi necesara depunerea in prealabil a notificarii la Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC).

Potrivit ANRC, incepand cu data de 29 iulie 2005, Legea nr.239/2005 privind modificarea si completarea unor acte normative din domeniul comunicatiilor simplifica procesul de autorizare a persoanelor care doresc sa furnizeze retele sau servicii private de comunicatii electronice.

Dupa obtinerea licentei de utilizare a frecventelor radioelectrice, furnizorii pot incepe furnizarea efectiva a retelelor sau serviciilor private de comunicatii electronice.

 Potrivit ANRC, pana in prezent, in vederea autorizarii, persoanele din categoria mentionata trebuiau sa parcurga, cronologic, doua etape. Prima etapa prevedea notificarea ANRC cu cel putin sapte zile inainte de inceperea activitatii, prin completarea si trimiterea formularului-tip al notificarii, insotit de documentele care fac parte integranta din notificare (procedura notificarii poate fi consultata pe pagina de Internet a ANRC), iar in cea de-a doua etapa trebuiau sa se adreseze IGCTI, ulterior notificarii ANRC, pentru a obtine dreptul de a utiliza frecvente radioelectrice.

Retelele private de comunicatii electronice sunt acele retele utilizate exclusiv pentru nevoi proprii, folosite de regula pentru comunicarea intre angajatii aceleiasi companii. Printre cele mai des utilizate tipuri de retele private se regasesc statiile de emisie receptie utilizate de companii pentru comunicarea intre angajati; retelele utilizate de firmele de taximetrie pentru comunicarea intre angajatii firmei; retelele radio in serviciul mobil maritim utilizate pentru a facilita comunicarea intre nave precum si intre nave si tarm, in cadrul aceleiasi firme; legaturile radio dintre studioul unui post de radio si emitatorul acestuia.

Conform aceleiasi legi, toti furnizorii de retele sau servicii private de comunicatii electronice vor avea, in mod automat, drepturile si obligatiile prevazute in autorizatia generala, pe intreaga perioada a furnizarii efective a retelelor sau serviciilor private de comunicatii electronice.

Pana la intrarea in vigoare a Legii nr. 239/2005, un numar 1.037 de furnizori de retele si servicii private de comunicatii electronice au depus notificarea la ANRC, fata de 2.018 furnizori de retele publice de comunicatii electronice si furnizori de servicii de comunicatii electronice destinate publicului.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *