Stiri si noutati

Statul francez va incasa 3,4-4,5 miliarde euro pentru un pachet din actiunile France Telecom

Statul francez va incasa 3,4 – 4,5 miliarde euro in urma vanzarii unei noi bucati din capitalul social al operatorului France Telecom, informeaza agentia EFE.

Operatorii pietei bursiere franceze au semnalat luni ca pretul unei actiuni in cazul acestei ”plasari de capital” care se adreseaza investitorilor institutionali este fixat intr-o marja de 22,5 si 22,85 euro.

Actiunile France Telecom, care au fost suspendate de la tranzactionare luni, intre orele 9,00 si 11,00, ora locala (de la 7,00 la 9,00 GMT) erau cotate vinerea trecuta, la inchiderea bursei din Paris, la 22,88 euro.

Ministrul francez al Economiei si Finantelor a anuntat duminica vanzarea unui pachet minim de 152 milioane actiuni France Telecom, o oferta ce ar putea fi majorata pana la maxim 198 milioane titluri, ceea ce reprezinta intre sase si opt la suta din capital.

Operatiunea a fost lansata la doar o zi dupa expirarea termenului de 270 de zile, in care statul francez s-a angajat sa nu-si micsoreze participatia de 41 la suta din capitalul operatorului de telefonie.

Ministerul Economiei a ales cinci banci -BNP Paribas, Societe Generale, Goldman Sachs, ABN Amro si Deutsche Telekom- pentru a ”duce la capat” aceasta vanzare ce va cobori participatia statului la 35-33 la suta din capitalul social.

Operatiunea, condusa de ministrul economiei si fost presedinte al France Telecom, Thierry Breton, a reprezentat una dintre primele actiuni ale noului Guvern condus de premierul Dominique de Villepin, care a preluat mandatul vinerea trecuta.

Banii pe care ii va obtine statul francez vor fi destinati reducerii datoriei publice.

Departamentul Economiei a dat asigurari ca are intentia de a "continua sa ramana un actionar semnificativ in cadrul France Telecom, pe termen mediu”, dar aceste cuvinte nu au calmat sindicatele, care s-au aratat nelinistite de consecintele pe care le-ar putea avea aceasta actiune asupra angajatilor.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *