Stiri si noutati

Taxarea excesiva a industriei de cablu diminueaza capacitatea investitionala si de modernizare, afirma reprezentantii ACC

Taxarea excesiva a industriei de cablu diminueaza capacitatea sa investitionala si de modernizare, au aratat reprezentantii Asociatiei de Comunicatii prin Cablu /ACC/, la cea de-a 10-a editie a Conventiei Nationale de Comunicatii prin Cablu.
In opinia ACC, introducerea TVA in anul 2005 pentru serviciul de retransmisie prin cablu a programelor de televiziune, cresterea prognozata a procentelor pentru drepturile de autor, contributia la fondul national al cinematografiei si alte presiuni legislative si fiscale asupra costului serviciilor au ca efect incetinirea ritmului modernizarii serviciilor de comunicatii si a infrastructurii.
Printre masurile legislative recente care afecteaza piata comunicatiilor electronice prin cablu, presedintele ACC, Radu Petric, a mentionat legislatia privind drepturile de autor, prin care s-a eliminat plafonul maximal in negocierile dintre companiile de cablu si organismele de gestiune colectiva a drepturilor de autor si conexe.
"Nu contestam ca trebuie platit, dar trebuie o remuneratie echitabila (…) Suntem dati complet pe mana societatilor de gestiune colectiva a drepturilor de autor", a spus Radu Petric.
O alta problema acuta cu care se confrunta acest sector o reprezinta abuzurile pe care proprietarii de elemente de infrastructura, stalpi sau alte constructii speciale, le comit in raporturile cu furnizorii de servicii de comunicatii care dezvolta retele ce nu pot fi realizate decat folosind aceasta infrastructura.
"Intre 4,5 si 15 la suta din totalul abonamentelor merge pe chirii", a precizat presedintele ACC, referindu-se la problema "accesului la stalpi".
Furtul de semnal este un o alta problema cu care se confrunta industria de cablu, amanarea aplicarii unor prevederi ale Codului penal facand ca masurile de protectie sa se rezume doar la bariere tehnologice, care ridica costurile si intarzie diversificarea serviciilor. Potrivit presedintelui ACC, peste 80 la suta din defectiunile in retea sunt determinate de asa-numitele "interventii neautorizate".

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *