Stiri si noutati

Ce tehnologie urmeaza dupa DVD ?

De la aparitia sa pe piata, in 1997, formatul DVD s-a dovedit cel mai mare succes din istoria home theater. Nu au trecut nici zece ani de la aparitia DVD-ului (in Romania, putem vorbi despre DVD mai mult in ultimii ani), ca succesorii au si aparut. si cand zic succesori, ma refer la Blu-ray si HD-DVD, noile formate de mare capacitate.

Din punctul meu de vedere, aparitia unui nou format DVD ma face sa ma intreb daca nu este un pic cam devreme. Personal, abia anul trecut mi-am cumparat un DVD player, iar pentru calculator, nu am apucat sa-mi schimb vechiul meu CD-writer. In plus, abia am reusit sa-mi fac o colectie mica de filme.
Si, de fapt, cat timp va mai trece pana cand o sa le fac cadou bunicilor DVD-ul meu? Probabil ca destul de mult, avand in vedere ca in Romania abia am inceput sa ne obisnuim cu DVD-ul. V-am bagat usor in ceata? Sa incerc sa explic si pentru cei neinitiati in “secretele” urmatoarei generatii de DVD-uri. Blu-ray si HD-DVD sunt doua noi DVD-uri de mare capacitate, sprijinite de diversi producatori de electronice si computere. Pe de o parte, avem Blu-ray (format dezvoltat de Sony), sustinut de Panasonic, Samsung, Dell, HP, Philips, si, pe de alta parte, avem HD-DVD de la Toshiba, sustinut de NEC, Sanyo, Memory-Tech si, mai nou, de Microsoft.

In caz ca va intereseaza, ambele formate folosesc laser de culoare albastra, care are o lungime de unda mai mica decat laserul rosu, si astfel se poate “ingramadi” mai multa informatie pe un disc. Formatul HD-DVD are o capacitate de 30 GB, in comparatie cu limita de 9 GB a DVD-urilor actuale. Sony a anuntat ca, la lansarea oficiala, Blu-ray va avea o capacitate de 50 GB si ca deja lucreaza la varianta de 100 GB.

Sa vedem ce ofera fiecare tabara. Sony a inceput cercetarea pentru Blu-ray ceva mai devreme, si formatul este sustinut de foarte multe companii importante din piata. Din punct de vedere tehnologic, Sony are din nou avantaj, pentru ca Blu-ray are o capacitate de stocare cu 30% mai mare decat HD-DVD.

Totusi, asul din maneca s-ar putea dovedi faptul ca Sony detine Columbia Picture si MGM (viitoarele filme James Bond probabil ca le vom vedea acasa numai pe formatul Blu-ray). si daca asta nu era de-ajuns, consola Play Station 3 va avea suport pentru Blu-ray.

In schimb, tabara adversara sustine ca HD-DVD va fi mai ieftin decat Blu-ray. Formatul Toshiba este apropiat de DVD-ul de astazi, si atunci transformarea liniilor de productie actuale va fi foarte simpla, iar un HD-DVD va costa, pentru inceput, cu numai 10% mai mult decat DVD actual.

Dar, ca in orice conflict, exista tentative de gasire a unei solutii amiabile. Asa ca cele doua tabere s-au asezat la masa tratativelor. Mai tarziu insa, cei de la Sony au declarat ca negocierile cu Toshiba s-au incheiat si ca cele doua parti nu au reusit sa aleaga un format unic pentru urmatoarea generatie DVD.

Doar pentru ca avem doua tabere, echilibrate de altfel, nu inseamna neaparat ca o sa avem un castigator. De exemplu, marile case de productie (Warner, Paramount, Universal si New Line Cinema) au decis sa fie precaute si sa sustina ambele formate. Probabil ca si producatorii de playere/recordere vor scoate pe piata produse care sa suporte atat ambele formate, cat si DVD-ul actual. Cel putin colectia mea de filme pe DVD nu va ajunge si ea la bunici prea curand. Negocierile pentru un standard unic intre Blu-Ray si HD-DVD. TDK si Pioneer predica pentru Blu-Ray. Cei doi fabricanti au expus noi discuri Blu-Ray cu 4 straturi, capabile sa stocheze pana la 100 GB de date, insotite de tehnologia de protectie DURABIS 2 (anti-zgariere si anti-praf). Blu-Ray 4 straturi de 100 GB poate fi gravat pentru moment la viteza de 9 MB/sec.

Cea mai buna tehnologie nu castiga mereu

Razboiul clasic al formatelor a avut loc in anii ‘70 si ‘80, intre Betamax (sustinut tot de Sony) si VHS. Aceeasi poveste: Betamax oferea o calitatea mai buna a imaginii, pe cand tehnologia VHS era mai ieftina. Prima greseala facuta, se pare, de Sony a fost ca, initial, pe Betamax se putea inregistra numai o ora. Chiar daca pana la urma aceasta problema a fost rezolvata, probabil ca era deja prea tarziu. In plus, centrele de inchiriere de casete au preferat VHS datorita pretului.

Povestea nu poate decat sa ne bucure. Probabil, acelasi lucru se va intampla cu noua generatie de DVD-uri. Castigatorul va fi determinat de consumatori si nevoile lor.

 

Blu-ray

Sustinut de: Sony, Dell, Hewlett-Packard, Hitachi, LG Electronics, Matsushita Electric Industrial (Panasonic), Mitsubishi Electric, Philips Electronics, Pioneer Electronics, Samsung Electronics, Sharp, TDK si Thomson Multimedia.
Avantajul tehnologiei: Ofera 30% mai mult spatiu decat HD-DVD.

HD-DVD

Sustinut de: Toshiba, NEC, Sanyo si Memory-Tech, Microsoft
Avantajul pretului: Tehnologia HD-DVD este foarte apropiata de DVD-urile actuale, iar sustinatorii formatului sunt de parere ca va fi foarte usor sa adapteze actualele linii de productie, astfel incat un HD-DVD va costa cu numai 10% mai mult.

 

Sursa: Capital

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *