Stiri si noutati

Contrafacerile si economia subterana

Contrafacerile reprezinta unele dintre cele mai profitabile afaceri de pe planeta, studiile internationale relevand de altfel ca economia subterana rezultata din contrafaceri reprezinta peste un sfert din economia mondiala.

Tot studiile arata ca daca la un kilogram de canabis profitul este de 2000 de euro, la un kilogram de CDuri contrafacute profitul este de 3000 de euro. Riscurile penale pentru traficul cu produse contrafacute este extrem de mic. Mai mult decat atat dezvoltarea fara precedent a tehnologiei economice faciliteaza tot mai mult furtul de proprietate intelectuala prin piraterie si contrafaceri.

Dimensiunile acestui fenomen, ca si caractersiticile lui nu au ocolit nici continentul european. La nivelul Europei Occidentale o treime din software este piratat, iar companiile producatore de echipament sportiv declara pierderi anuale in valoare de 7,5 milioane de euro.

Contrafacerile sunt incurajate indirect prin lipsa de reactie oficiala a statelor la fenomenul privind incalcarea dreptului de proprietate privata. Aceasta lipsa de atitudine a oficialitatilor confera infractorilor un risc minim de a fi prinsi si trasi la raspundere. Un alt factor care incurajeaza contrafacerile este usurinta cu care produsele pot fi imitate in zilele noastre, prin intermediul mijloacelor tehnologice in continua dezvoltare. Alti factori care, desi au o influenta mai mica, incurajeaza contrafacerea sunt: manifestarea unei penurii sau a unui vid in aprovizionarea cu produsele originale, ceea ce tenteaza imitatia, imposibilitatea unui control riguros executat in reteaua comerciala, deficiente in personalizarea produsului original prin ambalaj si insemne distinctive (marca, corporate ID, packagingul), dar si unele dificultati tehnice existente de identificare sau de comensurare a falsului.

Mai mult decat atat o pondere aproximativa de 30% din PIB este detinut de economia subterana, ceea ce poate face o oarecare legatura intre lipsa de reactie a institutiilor oficiale competente.

In ceea ce priveste Romania, acest capitol face parte din punctul 5 al tratatului negocierii de adearare la UE. Pirateria si contrafacerea sunt inca omniprezente in Romania si, in ciuda recentelor incercari de a intari structurile administrative si de a imbunatati cooperarea intre agentiile care aplica legislatia, contrafacerea si pirateria raman o problema destul de serioasa. Una dintre masurile cu o importanta sporita pe care autoritatile se pregatesc sa o puna in aplicare este declansarea unor actiuni comune complexe, in vederea identificarii si anihilarii retelelor de distributie a produselor contrafacute si piratate, pentru eliminarea surselor de aprovizionare a micilor distribuitori.

Irina Mateescu – Bizwords 

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *