Stiri si noutati

Cum poti vinde sau cumpara o afacere pe internet

Pentru a vinde sau a cumpara o afacere ai nevoie in primul rand de un punct de plecare, respectiv de o baza de date cu investitori interesati sa cumpere o afacere sau antreprenori ce cauta sa-si vanda afacerea.

Cea mai la indemana solutie pentru a gasi cumparatorul/vanzatorul cautat o reprezinta site-urile ce posteaza anunturi de vanzare si de cumparare, clasificate in functie de domeniul de activitate si de locatie.

Numarul mare de persoane interesate de acest tip de tranzactie (conformul site-ului overture.com, lunar se fac peste 100.000 de cautari ce au ca tema vanzare/cumparea de afaceri) este de fapt si motivul pentru care piata ofera foarte multe solutii online, cele mai importante fiind: BizBuySell.com ; BizQuest.com , BusinessesForSale.com . Pentru un anumit pret (care variaza in functie de site) poti posta anuntul tau intr-o anumita categorie care este apropiata de domeniul de activitate al afacerii. Se completeaza date generale (descriere pe scurt a afacerii, veniturile obtinute, profit, motivul pentru care este vanduta etc) pentru a oferi clientilor potentiali cateva date necesare inaintea inceperii oricaror discutii. Acesti pasi sunt facuti fie de proprietarul afacerii, fie de brokeri specializati in acest tip de tranzactii care reprezinta una din parti (cumparatorul sau vanzatorul).

Un anunt de vanzare are un format standard pentru a permite o evaluare initiala cat mai usoara. De exemplu:

Detalii Financiare:

 • Asking: $220,000
 • Gross: $350,000
 • Cash Flow: $52,350
 • FF&E: $3,000 (included in the asking price)
 • Inventory: $10,000 (included in the asking price

Descrierea afacerii :

Domeniul de activitate este vanzare prin intermediul unui site de ceasuri de calitate foarte ridicata. Nu este nevoie de stocuri, toate comenzile fiind trimise producatorilor care onoreaza comanda in maxim 30 de zile. Noul proprietar poate adauga foarte usor alte categorii de produse si poate desfasura afacerea din orice loc unde are acces la internet.

Informatii Generale:

 • Anul infintarii firmei: 1998
 • Numar de angajati: 1
 • Facilitati: Birou mic in New York,
 • Chirie foarte mica – $650

Piata:

Posibilitati de crestere: Adaugarea de noi linii de produse si accesorii

Legat de vanzare:

 • Support/Training: 2 saptamani, nu este nevoie de un training foarte intens
 • Motivul vanzarii: Asociatii doresc sa dizolve parteneriatul

Sursa – BizBuySell.com

Afacerile tranzactionate difera atat ca dimensiuni (incepand de la mici afaceri ce sunt vandute pentru mai putin de 100.000 $), dar si ca domeniu de activitate. Cel mai mare succes il au micile afaceri on-line care ofera un avantaj foarte mare cumparatorilor – pot fi administrate de la distanta fara a fi nevoie de investitii mari (spatii comerciale, mobilier etc) si transferul poate fi facut foarte usor.

Spre exemplu: Magazinele on-line ce vand un anumit produs (in general pe o nisa mica de piata pentru a nu concura cu marile brand-uri gen Amazon.com , Buy.com etc) reprezinta una din cele mai cautate afaceri. Aceste site-uri au deja un portofoliu de clienti si mai ales trafic lunar datorat inscrierii in directoare si aparitiilor bune la cautare pentru anumite cuvinte cheie – important avantaj deoarece traficul este greu de obtinut in timp foarte scurt (pentru a fi indexat de motoarele de cautare si a fi acceptat in principalele directoare este nevoie de cel putin 2-3 luni). Denumite “afaceri la cheie”, acestea genereaza un venit sigur fara un prea mare efort din partea proprietarului, care se ocupa doar de pastrarea/cresterea bazei de clienti. Tot ceea ce tine de livrare, stocuri, productie este subiectul unui contract intre proprietarul site-ului si un producator ( “drop-shipper “) care ambaleaza produsul si il trimite cumparatorului dupa ce a primit confirmarea pe e-mail cu toate detaliile (adresa, nume, produs, cantitate si cel mai important numele site-ului de pe care a fost cumparat produsul).

Un exemplu de oferta de cumparare pentru o astfel de afacere este acesta:

Internet & Web Site Related

Cumparator serios caut: afacere pe internet profitabila, stabila si usor de mutat. Toate datele contabile trebuie sa fie la zi pentru a fi verificate. Prefer un site care sa ofere servicii electronice, informatii sau software. Site-urile ce ofera drop-ships pentru bunuri de orice natura sunt de asemenea o solutie. Sunt dispus sa discut cu proprietarul sau cu un broker. Toate negocierile si detaliile vor fi absolut confidentiale.
Decizia poate fi luata foarte rapid daca afacerea este cea potrivita. Geoff Grace – BizBuysell.com

Kenno Media – Web Site Desing

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *