Stiri si noutati

Generatoarele de text, posibili „autori“ de best-seller

La inceputul secolului XX, miscarea dadaista propunea o alternativa la modul in care pot fi reevaluate standardele artistice. Cu tot cinismul lor caracteristic, dadaistii au pus premisele a ceea ce numeau anti-arta, unul dintre principiile lor de baza in constituirea unei opere de (non)arta fiind randomizarea. Asa se face ca, pentru a crea un poem dadaist, aveai nevoie de un ziar si de foarfece. Decupai cuvinte din ziar, le amestecai bine, dupa care le reorganizai intr-o ordine aleatoare si, cum spune Tristan Tzara, poemul obtinut este asemenea celui care l-a creat.

 TOTUL SE GENEREAZA: DE LA HAIKU LA NUME DE TRUPE

Astazi, poti face poeme dadaiste sau haiku-uri folosind programe pe calculator. Mecanismul dupa care functioneaza astfel de programe este destul de simplu: ele au la baza o serie de reguli.Pe http://www.everypoet.com/ haiku/default.htm, poti vedea o intreaga antologie de „haiku-uri” generate in felul acesta, numai ca nu prea au mare lucru in comun cu poemele japoneze, fiind, mai degraba, dadaisme in trei versuri. La fel de bine se pot genera cugetari zen, poeme gotice sau sonete. Programele care genereaza astfel de texte poetice sint ceva mai primitive: regulile sintactice nu sint atit de complexe, pentru a simula cit mai bine „libertatea de expresie”. Exercitii la fel de simple se pot face si atunci cind o formatie de muzica are nevoie de un nume. Daca nici un brainstorming nu a fost de folos, aceasta sarcina se poate transfera generatoarelor de text. Pe http://www.elsewhere.org/ bandname, se gasesc cele mai neasteptate nume posibile pentru formatii de muzica si, de asemenea, se pot crea multe altele.

STUDENTII, PRINCIPALII CLIENTI AI ESEURILOR

Unul dintre cele mai bine puse la punct generatoare de text este The Postmodern Generator, creat de Andrew C. Bulhak, un australian care se ocupa de IT, face fotografie si, din cind in cind, este si DJ. La baza lui Postomodern Generator sta un sistem care genereaza randomtexte, folosind exact aceleasi principii gramaticale folosite in mod curent de catre utilizatorii limbii engleze. Dada Engine poate fi downloadat gratuit de la http://dev.null.org/ dadaengine si poate sa genereze eseuri destul de consistente, cu note de subsol si referinte critice, pe toate temele posibile. Enunturile sint corecte din punct de vedere gramatical, aparent se leaga unele de altele, numai ca, in ansamblu, ele nu au sens. Particularitatea acestor eseuri este tocmai limbajul folosit, pe care Bulhak l-a numit sarcastic, postmodern. Dada Engine are la baza o ironie: foloseste principiul randomiza rii practicat de dadaisti si, pe de alta parte, limbajul academic bombastice. Poti genera eseuri pe o anumita tema, folosind concepte sau autori cheie, insa toate acestea nu sint folosite decit formal. Ceea ce face ca programul sa functioneze este aplicarea unui set de reguli gramaticale. Exista o baza de date substantiala cu astfel de eseuri „postmoderne” generate cu ajutorul Dada Engine, in care poti gasi trimiteri la Bataille, Marx Fellini sau Tarantino si care, daca nu ai sti ca sint rezultatul unui simplu click, ar putea, macar pentru citeva momente, sa-ti puna niste probleme. Dovada acestui lucru o fac discutiile de pe forumuri, din care afli ca unele dintre aceste eseuri au fost predate de studenti profesorilor si uneori chiar au fost convingatoare. Acest lucru nu poate fi explicat decit printr-o mare ignoranta pentru ca, desi enunturile luate separat suna foarte pretentios si te-ar pacali, ansamblul nu are nici un sens. Dada Engine nu a fost conceput ca un concurent pentru teoreticieni si nici ca un mijloc de a usura munca studentilor. El este un joc si, totodata, o satira. Atita vreme cit poti gasi suficiente exemple de texte scrise (nu generate) in aproximativ acelasi stil, masinuta Dada mai are de lucru si-si va imbogati baza de date cu noi referinte. Pe de alta parte, este foarte posibil ca principiul acestor programe sa fie folosit pentru a crea literatura de consum. Prima parte s-a realizat: crearea unui program care sa genereze enunturi corecte din punct de vedere gramatical. Nu mai ramine decit sa se creeze un generator pentru intriga si personajele povestilor. Ultima parte ar consta in umplerea spatiilor goale cu niste cuvinte.

Text postmodern produs de programul Dada Engine

„|n lucrarile lui Tarantino, unul dintre conceptele predominante este acela de cultura dialectica. Sontag foloses te termenul de „discurs precultural” pentru a denota zona comuna dintre identitate sexuala si clasa. S-ar putea spune ca tema principala din eseul lui Abian despre teoriile moderne neosemanticiste nu este desublimarea, asa cum ar spune Debord, ci postdesublimarea. Lyotard foloseste termenul de „comunicare puternica” folosit de Bataille, pentru a se referi la un intreg mitopoetic. Prin urmare, teoria neosemanticista moderna sustine ca un context este produsul maselor. |n Reservoir Dogs, Tarantino reitereaza teoria predialectica; in Four Rooms, el neaga teoria neosemanticista moderna. |n orice caz, Baudrillard foloseste termenul de „teorie neodeconstructivista moderna” nu pentru a denota, ci, de fapt, pentru a crea un subdiscurs. Premisa teoriei moderne neosemanticiste implica faptul ca identitatea sexuala are o semnificatie. S-ar putea spune ca Bataille promoveaza folosirea postdialecticii marxiste, pentru a deconstrui diviziunea claselor.” (tradus din limba engleza).
Sursa: Prezent

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *