Stiri si noutati

Google sfideaza Departamentul de Justitie

Compania de Internet Google a afirmat ca citatia emisa de catre Departamentul de Justitie a SUA care cerea informatii legate de cautarile online ale utilizatorilor Google ar putea submina increderea publica in serviciile companiei si de asemenea ar putea expune multe dintre secretele bine pazite ale acesteia. Google a mai afirmat ca utilizatorii motorului de cautare au incredere ca in momentul in care introduc o cautare nu numai ca vor primi cele mai relevante rezultate dar si ca informatia cautata va fi tinuta privata, cu exceptia cazului cand exista un motiv intemeiat pentru publicarea acesteia. Reprezentantii companiei au mai declarat ca cererea guvernului va submina aceasta incredere si va pune o presiune care nu este necesara pe umerii companiei, in acelasi timp neajutand cu nimic la documentarea cazului pentru care guvernul solicita de fapt aceste informatii.

Atitudinea oficiala a celor de la Google este total potrivnica citatiei, care cere un numar de cautari ce ar echivala cu cautarile de pe parcursul unei saptamani, plus un milion de adrese aleatorii din imensa baza de date a Google.

Google nu a fost singura companie care a primit acest tip de citatie, Departamentul de Justitie cerand si altor companii ca Yahoo, AOL sau Microsoft acelasi tip de informatii, pentru a apara si sustine un act menit sa protejeze copii de pornografia online. In timp ce AOL, Yahoo si Microsoft au furnizat datele cerute fara a compromite intimitatea utilizatorilor, Google refuza in continuare sa faca acest lucru.

La ultima prezentare in fata Curtii, Google a venit cu 3 argumente legale pentru refuz: in primul rand, compania sustine ca guvernul nu a dovedit in nici un fel faptul ca informatiile pe care le-ar primi vor constitui intr-un fel sau altul dovezi in cazul legat de protectia copilului. In al doilea rand, cedarea de informatii ar dezvalui niste secrete importante din interiorul companiei si in al treilea rand, Google sustine ca aceasta cerere ridica serioase probleme legate de violarea dreptului la intimitate a utilizatorilor.

In ciuda faptului ca Departamentul de Justitie sustine in continuare ca nu vrea informatii personale legate de utilizatori, multi cred ca vor exista probleme serioase legate de pana unde va putea guvernul sa mearga in monitorizarea acestui tip de date.

BizWords

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *