Stiri si noutati

Managerii tineri ataca pozitiile de top

Privita superficial, activitatea de recrutare de resurse umane pare o treaba simpla. O oferta aduce dupa ea cerere. Si oferte pe piata romåneasca sint destule.

Pentru Stanton Chase, una din firmele de virf in ceea ce priveste recrutarea de top manageri, aceasta activitate arata cu totul altfel. „Noi operam, de fapt, ca niste consultanti. Nu cautam numai personal pentru clientii nostri, ci le oferim informatii despre piata, sfaturi, analize”, spune Panos Manolopoulos, partener al firmei respective. Piata romåneasca incepe sa primeasca elementele unei piete mature, chiar daca mai sint citiva pasi de parcurs pina atunci. Ceea ce inseamna inca perioade de adaptare. Una din caracteristicile pietei romånesti, asa cum o vede o firma care stie sa priveasca piata in toate dimensiunile ei, este aceea ca exista o „oferta” consistenta de manageri romåni de 35-45 de ani, bine pregatiti, care au lucrat in multinationale si care acum pot face pasul decisiv pentru a prelua conducerea de top. In schimb, sint alte slabiciuni ale acestui domeniu. „Observam o maturizare a clientilor, dar nu toate companiile investesc inca in personal. Nu toate au politici de fidelizare a angajatilor”, remarca Panos Manolopoulos. In fond, una din marile greseli ale unor companii straine este ca au venit in Romånia pornind de la premisa ca vor gasi o forta de munca ieftina. „Problema este ca atunci cind isi dau seama ca nu gasesc manageri ieftini nu renunta si cresc salariile, ci isi diminueaza cerintele. „In schimb, acolo unde s-au inteles adevaratele cerinte ale pietei locale, „un salariu de manager exprima foarte corect competentele profesionale”. Aceasta pentru ca, pe piata romåneasca, cresterile profesionale au fost organice si nu artificiale. Asta nu inseamna ca toate problemele de recrutare ale managerilor firmelor romånesti sint simple sau depinde doar de cerintele clien- tilor. Pentru firmele din Romånia exista o adevarata exuberanta a numelor. „Nu e prea clar de ce toata lumea e numita manager, fie ca incaseaza un salariu de 300 de euro, fie unul de 3.000 de euro”, remarca Panos Manolopoulos. 75% din activitatea Stanton Chase este insa dedicata cautarii si recrutarii de top manageri. „Strategia globala a firmei este de a ne dedica mai ales recrutarii de top manageri. Vrem sa ne ajustam strategia nevoilor locale si sa educam piata. De aceea, recrutam si middlle management in Romånia”. Expatii sint o alta categorie-tinta. Iar Romånia are o comunitate de expati bine dezvoltata. Citeva caracteristici? Daca media in care se sta intr-o anumita pozitie ca expat, in Europa este de 1 an si jumatate, in Romånia este de 2 ani si jumatate. Ce inseamna acest lucru? Poate doar ca romånii stiu sa accepte acele cunostinte pe care un specialist strain le poate oferi. „Exista o rata foarte mare de intoarcere pentru expatii din Romånia si o excelenta integrare a lor in mediul romånesc”.

 INTILNIRI INFORMALE PENTRU CONCLUZII FORMALE

Dar recrutarea propriu-zisa este doar rezultatul final al unui proces mai complex, care tine de procesul de consultanta. Pentru orice firma care vrea sa adauge valoare acestui proces, recrutarea este doar finalul unei activitati care presupune informare, sfaturi, analize de piata. Cel putin Stanton Chase tine foarte mult la dimensiunea aceasta de consultant, pe care considera ca o poate indeplini. Si, tocmai in aceasta idee, sint organizate regulat anumite intilniri informale pe teme bine stabilite intre diferiti CEO si manageri generali. „Clientii nostri sint candidati, iar candidatii nostri ne sint clienti”, spune Panos Manolopoulos. Pornind de la aceasta premisa, intilnirile pe care le organizeaza intre manageri au o alta dimensiune. In plus, fiind o companie cu birouri in intreaga lume, tendintele globale pot fi decriptate, astfel incit consultanta sa poata filtra cunostintele globale pentru intelesul local. Temele care au avut un succes semnificativ printre managerii din Romånia au fost „CEO si politica de succesiune” sau „Marketingul pe agenda top managerilor”. „Sint intilniri informale intre manageri din diferite domenii, care vorbesc deschis despre problemele si solutiile lor”, spune organizatorul. Urmatoarea intilnire vine din nou cu o tema incitanta „Dezvoltarea resurselor umane in SE Europei”. In fond, de la cerere la oferta pe piata managerilor de top, Staton Chase intervine pentru a rafina cererea si a pregati mai bine oferta.
Sursa: Prezent

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *