Stiri si noutati

Necesitatea asigurarilor

Dupa dezastrele naturale care au lovit tara noastra inca de la inceputul acestui an, oamenii ar trebui sa-si puna serios problema protejarii bunurilor, care de cele mai multe ori reprezinta agoniseala de o viata. In acest sens, populatia ar constientiza mai repede importanta faptului de a fi asigurat daca gradul de implicare al societatilor de asigurari dar si al statului ar fi mult mai mare. Mai ales ca nu poti obliga persoana in cauza sa-si asigure proprietatea, este mai mult o problema de vointa a individului.
Legea asigurarii obligatorie pentru locuinte este estimata sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2006. In functie de dezastrele naturale la care zona geografica in cauza este expusa, autoritatile locale vor decide pentru ce se asigura locuintele respective: moldovenii se pot asigura pentru inundatii, iar vrancenii pentru cutremure. Chiar daca, din numele legii, reiese obligativitatea asigurarii, nu se vor da amenzi pentru cei care, dintr-un motiv sau altul, nu vor sa-si asigure proprietatea. Insa, fara asigurarea adecvata locuinta nu va putea fi vanduta si nici lasata mostenire.

Operatia de asigurare ofera oamenilor protectie fata de riscurile determinate de insasi existenta umana, in raport cu fenomenele naturii, activitatea economica si fenomenele sociale.

Probabil ca romanii nu sunt destul de bine informati si nu consitentizeaza inca rezultatele pe care le poate aduce o asigurare bine plasata. Desi, in tara noastra, notiunea « a fi asigurat », dateaza de ceva timp: in anul 1774 a aparut la Brasov, Casa de Incendii. Mai mult decat atat dupa primul razboi mondial, in anii ‘30, existau nu mai putin de 24 de societati de asigurari care efectuau absolut toate tipurile de asigurari existente si in afara tarii.

Societatile de asigurari din Romania au o oferta destul de bogata de tipuri de asigurari: de la CASCO si RCA la asigurarea de raspundere civila a proprietarilor sau a detinatorilor de caini si asigurari de raspundere civila a organizatorilor de concursuri automobilistice si karting. Recentele inundatii au propulsat in atentia opiniei publice asigurarile de locuinte. Acest tip de asigurare acopera necesitatile proprietarilor, persoanelor fizice si ocupantilor locuintelor private si ofera acoperire atat pentru cladiri cat si pentru continutul acestora. Polita acopera riscuri dintre cele mai diverse: incendii, explozii, fulgere, caderea aparatelor de zbor, cutremure de pamant, inundatii si aluviuni provenind din revarsarea apelor de suprafata dar si din precipitatii temporare, inclusiv din topirea ghetii sau zapezii, furtuni, uragane, vijelii, tornade si grindina.

Ca orice piata si piata de asigurari isi are liderii ei: AIG, Interamerican, Generali, Allianz Tiriac, Unita dar si intermediari: Marsh, London Brokers. Exista destul de multe riscuri, iar daca unele pot fi evitate prin asigurare-reasigurare, o investitie de acest gen merita facuta.

Irina Mateescu – Bizwords 

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *