Stiri si noutati

Posibilitatea unei cariere occidentale: bursele de studiu in strainatate

Marturiile unor studenti romani care au beneficiat de burse in universitati din strainatate sustin ca existenta acestora iti da sansa sa vezi ca se poate: ca se poate trai bine, ca se poate munci de placere, ca se poate face cariera si ca se poate profesa intr-o companie de renume. Un lucru e cert: este o experienta care iti deschide orizonturile, iti largeste perspectivele. Merita incercat, mai ales ca in ultimii doi ani oferta de burse pentru romani s-a diversificat. O persoana poate sa beneficieze o singura data in viata de o astfel de bursa.

Ministerul Educatiei ofera patru tipuri de burse de studiu: bursele universitare, bursele postuniversitare, bursele oferite prin acord bilateral si bursele oferite unilateral de alte state. Acestea din urma se obtin prin concurs, unde candidatul trebuie sa arate ca poseda anumite cerinte profesionale asociate fiecarui tip de bursa. O bursa in domeniul artelor poate sa atinga 2000 de euro pe luna.

Bursa « Guvernul Romaniei » este o categorie speciala de burse, fiind dedicata tinerilor de elita cu varsta maxima de 35 de ani, care doresc sa studieze la universitati cu prestigiu din afara tarii. Durata este de noua luni. Diferenta consta in simplul fapt ca absolventilor acestui program li se garanteaza posturi importante in administratia publica. Anul acesta, perioada in care se depun candidaturile este cuprinsa intre 14 septembrie si 7 octombrie.

Cu toate acestea bursele Erasmus – parte integranta a programului comunitar Socrates – sunt cele mai populare in randul studentilor romani. De multe ori valoarea acestor granturi este insuficienta pentru cheltuielile unui trai si unui studiu in strainatate. Multi dintre acestia isi mai iau un job in tara unde isi continua studiile pentru a putea face fata cheltuielilor. Studentii se selecteaza la nivelul fiecarei universitati careia ii este alocat anual un anumit numar de burse. Valoarea unei astfel de burse este de 500 de euro pe luna, iar durata intre trei luni si un an. Spre exemplu, pe siteul « Facultatatii de Studii Europene », « Universitatea Babes-Bolyai » din Cluj-Napoca sunt afisate deja ofertele de burse pentru anul 2005-2006. La fel si fisa candidatului si modalitatea de selectie a concurentilor. Oferta acestei unitati de invatamant cuprinde atat universitati din Franta si Regatul Unit al Marii Britanii, cat si din Germania.

Bursele pentru cercetare Fulbright de adreseaza cetatenilor romani cu doctoratul terminat si care doresc sa efectueze stagii de cercetare sau predare in institutii din Statele Unite ale Americii in anul universitar 2006/2007. Pentru anul viitor comisia Fulbright Romania a lansat deja competitia. Durata unei burse variaza intre trei si opt luni si cuprinde ca domenii de prim rang urmatoarele: education administration/civic education, social sciences, the humanities, business/economics, journalism/mass communication, law, public administration/public policy si environmental policy/resource management. Formularele de aplicare pentru o astfel de bursa se gasesc la sediul Comisiei Fulbright din Romania, iar data limita pentru depunerea dosarelor de candidatura este 2 noiembrie 2005.

La sfarsitul perioadei programului, bursierul are obligatia sa presteze o activitate corespunzatoare calificarii obtinute acolo pe o perioada de minim un an.

Irina Mateescu – Bizwords 

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *