Stiri si noutati

Retelele metropolitane

In momentul de fata Romania nu are o infrastructura de comunicatii solide si nici pentru aplicatii majore. La ultimul eveniment de IT&C – Convergent Network – organizat de Omnilogic, invitatii au dezbatut si aceasta problema. Retelele metropolitane vor fi construite pentru ca indirect Uniunea Europeana ne obliga. Daca vrem sa intram in Uniunea Europeana trebuie sa ne conformam standardelor impus de tarile mai dezvoltate ca noi.

Construirea infrastructurii de comunicatii in banda larga este vazuta de multi ca fiind stalpul dezvoltarii serviciilor in sfera IT&C. Domeniul comunicatiilor are aquis comunitar dar Romania nu a rezolvat inca problema viziunii pe urmatorii 15 ani, atat pe termen mediu cat si pe termen lung. Este foarte probabil ca acest gen de retea sa se construiasca in Romania in perioada 2005-2008 si, in principal, pe fibra optica.

Retelele metropolitane pot fi interpretate astfel: ca un backbone local, o retea prin care se interconecteaza mai multe retele locale ale mai multor utilizatori sau furnizori dintr-un oras sau ca o retea de interconectare a unui numar mare de resurse locale (retele locale, furnizori de continut si servere de retea). Ca infrastructura, acest tip de retele este implementat prin fibra optica, radio si mai nou WiMax. Tehnologia de transport poate fi CWDM (Coarse Weave Division Multiplexing), DWDM (Dense Weave Division Multiplexing), ATM (Asichronous Transmission Mode) sau Internet (TCP/IP). Traficul generat pe o retea metropolitana este destul de variat si cuprinde: trafic de date pentru aplicatii business, trafic de voce, streaming audio/video, download, browsing, email, jocuri.

Calitatea transmisiei depinde foarte mult de modul de administrare si structurare a retelei si a traficului. Daca reteaua este nestructurata, transportul traficului real-time peste traficul de date ingreuneaza administrarea retelei si nu poate garanta calitatea serviciilor de comunicatii la clienti. De aceea uneori utilizatori pot avea o senzatie permanenta de trafic aglomerat, sufocat, cu caderi dese, pierderi mari de pachete, erori si timpi inconstanti de pachete, indiferent de dimensiunea latimii benzii utilizate. Uneori multi consumatori au tendinta de a-si mari dimensiunea latimii benzii crezand ca astfel vor reduce din pierderi.

La nivel national se poate vorbi despre retele care indeplinesc unele dintre caracteristicile unei retele metropolitane si apartin urmatoarelor companii: RomTelecom, Telecomunicatii CFR si Transelectrica. Pentru a rezolva problema locatiilor izolate si slab populate, unde operatori nu sunt interesati de acoperire, s-a constituit un fond la care care participa toti operatori de telefonie. Fondul este strans de ANRC care il aloca operatorului desemnat pentru zona respectiva. Prin utilizarea acestui fond au inceput sa apara si unele rezultate pozitive.

Cel mai mare potential de dezvoltare al unei retele metropolitane il are Agentia de Telecomunicatii CFR. Agentia exploateaza cel mai bun backbone din Romania. La nivelul Bucurestiului costul unei astfel de retele s-ar ridica la 350 de milioane de euro, ceea ce pentru capitala nu este mult, avand in vedere ca pe retelele existente se dezvolta transmitere de imagini TV, internet, telefonie si altele. (informatia paragrafului: Club IT&C).

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *