Stiri si noutati

Servicii de plati online (electronice) in Romania

In prezent in Romania reprezentatii celor doua mari companii de carduri, Visa si Mastercard, au pus bazele sistemului 3D Secure, administrat de catre Romcard.

Acest sistem a permis utilizarea cartilor de credit emise in Romania de cele doua companii, prin intermediul bancilor, sa ofere un sistem de plati online care sa accepte aceste carduri.

Este binecunoscut faptul ca doar anumire carti de credit sau debit, emise in Romania pot fi utilizate fara restrictii pentru plati online atit in Romania cit si international. Prin aderarea bancilor comerciale romanesti la Sistemul 3D Secure s-au pus practic bazele realizarii de plati online in Romania.

In prezent exista 2 companii care ofera servicii de intermediere a platiilor online, anume ePayment, sericiu oferit de GECAD ePayment si Procesor oferit de DotCommerce.

Procesul de procesare al platii este relativ simplu. Practic in momentul in care clientul se decide sa finalizeze comanda si sa faca plata, infomatiile cu privire la comanda sa sint tranferate procesatorului, impreuna cu un cod de indentificare al comerciantului, procesarea platii facindu-se practic direct pe situl intermediarului de plata online.

Cardul clientului va fi debitat in timp real, iar daca nu apare nici o problema, comerciantul este notificat in timp real de efectuarea platii, iar clientul este intors pe situl comerciantului.

Ca nivel al costurilor legate de procesarea platii, situatia este cea prezentata mai jos (preturile sint fara TVA):

Procesor.ro: taxa de instalare: 200 euro, Comision pe tranzactie: 5.5% ,Taxa Lunara: 10 euro/luna , Certificat de Securitate obligatoriu de la 169Euro.

ePayment.ro: taxe de setup incepand de la 199 euro, Comision pe tranzactie: incepind de la 4,5%, Taxa lunara/anula: poate fi sau nu. Certificat de Securitate nu este necesar. Exista 4 scheme de comisionare – in functie de preferinta clientului si de specificul activitatii sale.

Epay – BancPost: acest serviciu a fost oferit gratuit pina la sfirsitul anului 2004 de catre BancPost, insa nu oferea decit procesarea propriilor carti de credit si in prezent nu se stie daca va fi sau nu lansat oficial.

Pe linga seriviciile de plati online oferite in romania, exista si solutii similare in principal din SUA:

2CheckOut.com: taxa de instalare: 49 Euro, Comision pe tranzactie : 5.5% + 0.45USD, Taxa lunara: gratuit.
Avantaje: Cost redus, accepta orice fel de carti de credit inclusiv e-checks.
Dezavantaje: Implica un cost de aproximativ 40USD pentru transfer de bani in Romania; nu accepta carti de credit romanesti.

payPal.com: taxa de instalare: gratuit, Comision pe tranzactie : 5% , Taxa: gratuit.
Avantaje: Foarte raspindit in USA si Marea Britanie; costuri reduse,
Dezavantaje: Nu este oferit in Romania.

Authorize.net: taxa de instalare: 250-350 USD, Comision pe tranzactie : 3-5%, Taxa lunara: 10USD,
Avantaje: Plata este facuta pe situl comerciantului,
Dezavantaje: Nu suporta carduri romanesti; este scumpa

LinkPoint.com: taxa de instalare : 200-400USD, Comision pe tranzactie: 3-5%, Taxa Anuala: 50USD/an
Avantaje: Plata este facuta pe situl comerciantului,
Dezavantaje: Nu suporta carduri romanesti; este scumpa.

MoneyBookers.com: taxa de instalare: gratuit, Comision pe tranzactie: gratuit, Taxa Lunara: gratuit,
Avantaje: Ofera suport pentru Romania; comisioane reduse,
Dezavantaje: Tranzactiile se fac doar intre conturi;

Se observa o diferenta majora intre solutiile existente pe piata romaneasca si cele internationale.

Totusi in prezent exista un numar foarte mare de magazine online care utilizeaza solutiile de plata online romanesti, cum ar fi Neogen.ro, Emag.ro sau Flamingo.ro.

O solutie romaneasca de plata online devine viabila in momentul in care numarul de plati online este ridicat, marja profitului din tranzactie acoperind astfel comisionul foarte ridicat.

La un calcul foarte simplu, folosind solutia DotCommerce sau GECAD ePayment, pentru a putea fi profitabila plata online, produsul vindutut trebuie sa aibe o marja a profitului peste 5% respectiv 4.5% la valoarea fara tva.

Este de asteptat ca pe viitor sa apara si alte solutii de plata online care sa ofere un cost mai redus.

Ca o concluzie, solutia cea mai avantajoasa care sa ofere si posibilitatea acceptarii de carduri emise in Romania, depinde de volumul de vinzari ce urmeaza a fi realizat, marja profitului din vinzarile online precum si de discounturile negociate cu procesatorul de plati online in momentul incheierii contractului de intermediere de plati.

Kenno Media – Web Site Design

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *