Wireless-ul, sau acest atat de celebru “fara fir”, este o tehnologie care permite conectarea fara cablu a computerelor sau accesoriilor. Posibilitatea salariatilor aflati pe teren sa se conecteze fara fir la reteaua lor ofera intreprinderilor mai multa flexibilitate si putere. Tehnologia fara fir elibereaza utilizatorul de folosirea cablurilor fara a-i impune sacrificii in privinta conectivitatii.
Se elimina constrangerile de loc si de timp, iar orice spatiu este transformat in birou virtual.
Perifericele si alte aparate mobile sunt conectate intre ele si permit angajatilor mobili sa munceasca in mod continuu. Confortul moral este grozav si, in felul acesta, timpul poate fi organizat mult mai bine.
Tehnologia fara fir face ca firma sa fie mult mai inteligenta si mai productiva. Angajatii au mai multa libertate in a-si alege mediul de munca si mai multa usurinta in a lua decizii.
Bluetooth este o frecventa radio universala care permite conectarea a doua periferice dotate cu aceasta tehnologie, aflate la o distanta de maximum zece metri. Multumita acestei tehnologii, putem conecta un notebook sau un PC la alte notebook-uri, telefoane mobile, aparate foto, imprimante, tastaturi, difuzoare sau mouse-uri.
Care sunt avantajele? Conectand cu usurinta si rapid toate perifericele Bluetooth, obtinem o retea locala personala (PAN), care combina toate instrumentele de munca esentiale. Utilizarea unei retele de sisteme Bluetooth faciliteaza schimbul de fisiere si permite printarea rapida a documentelor fara a trebui sa ne conectam la o retea fixa sau fara fir. De exemplu, daca tocmai am terminat o sedinta la biroul unui client si vrem ca procesul-verbal sa fie printat, utilizand Bluetooth, putem printa raportul reuniunii de la notebook-ul propriu comandand o imprimanta Bluetooth situata in apropiere, fara cablu, fara dificultati, fara chiar a avea nevoie sa ne deplasam.
Alta norma este Wi-fi. Reteaua Wi-Fi sau o retea locala fara fir (WLAN) este o retea informatica de marime medie, care utilizeaza frecventa radio pentru a activa conexiunile fara fir la Internet. Daca stim amplasarea unei retele Wi-Fi, in raza acesteia de actiune ne putem conecta la Internet, putem trimite si primi e-mail-uri si putem accesa reteaua firmei in care lucram.
Avantajele acestei conexiuni fara fir sunt ca, in primul rand, orice retea Wi-Fi constituie un portal de informatii si de comunicatii potential. Introducerea unei asemenea retele la birou ne ofera mai multa libertate si confera mai multa flexibilitate mediului de lucru.
Toate aceste posibilitati nu sunt insa limitate la spatiul unui birou. De fapt, din ce in ce mai multe retele de acest gen sunt instalate in locuri publice, cum ar fi cafenelele, restaurantele, hotelurile si aeroporturile, permitandu-ne sa avem acces la informatiile de care avem nevoie. De exemplu, dorim sa cunoastem starea actuala a stocurilor de marfa, dar nu este nimeni la depozit? Nimic mai simplu: accesam reteaua societatii si obtinem toate informatiile necesare.
A treia norma, GPRS/3G (General Packet Radio Services) este un serviciu general de radiocomunicatii in pachete. Datele sunt transmise intre telefoanele mobile si retele cu un debit de 114 kbps. Multumita GPRS, putem naviga pe web cu mobilul sau cu un pocket PC, putem trimite si primi e-mail-uri, putem descarca date si fisiere multimedia. Este destul de rapid si usor sa organizam o videoconferinta cu colegii sau sa discutam cu prietenii datorita mesageriei instantanee, oriunde am fi. In plus, GPRS furnizeaza o conexiune cu notebook-ul sau orice alt aparat mobil.
Pe scurt, e foarte util sa ai un accesoriu care functioneaza fara fir. Castigurile, pentru orice om de afaceri pragmatic, se exprima in timp mai bine gestionat, informare in timp real asupra activitatilor proprii si un plus in organizarea si urmarirea dead-line-urilor.
Desigur, businessman-ul modern viseaza sa aiba un smartphone, cu functii avansate de organizare (gen PDA), o camera foto performanta, care sa permita descarcarea si printarea fisierelor direct din telefon, desigur cu Bluetooth, care, in plus, permite sincronizarea PDA-ului, PC-ului si telefonului mobil.
Ultimele studii IDC arata ca romanii cumpara din ce in ce mai multe laptopuri; in aceste conditii, probabil ca pasul firesc va fi si cresterea pietei de accesorii mobile in Romania. “Suntem optimisti ca sansele ca Internetul fara fir sa devina din ce in ce mai popular pe piata locala vor creste in urmatorii ani”, spune Irinel Burloiu, Intel Business Development Manager. O alta solutie propusa de Intel, in special pentru pietele emergente, dar nu numai, este tehnologia WiMAX, care presupune acces usor la Internet broadband de mare viteza, pe arii largi de acoperire.
MIMO este o tehnica ce utilizeaza antene multiple pentru a optimiza debitul in interiorul unui local. Pana de curand, asemenea medii puneau serioase probleme retelelor fara fir.
Undele ce transmit date au tendinta sa se reflecte pe structurile metalice din interiorul mobilelor sau zidurilor si sa interfereze intre ele, ceea ce conduce la o reducere a performantelor si la o reducere a razei de actiune. Alte surse de interferenta sunt telefoanele fara fir, cuptoarele cu microunde, talkie-walkie si alte retele fara fir vecine.
Rezulta o reducere a ariei sau pierderi intermitente de conexiune. MIMO va remedia aceste lucruri, profitand de drumurile multiple pe care se propaga undele. Antenele inteligente ale unui router MIMO pot sa-si schimbe dinamic semnalele in receptie si in emisie, pentru a optimiza in timp real transmiterea de date. Acest mod de a proceda sporeste si raza de actiune si debitul in interior (birou, apartament), mai ales cand interferentele sunt numeroase.
“Practic este agenda mea de lucru “la purtator”. Mi-am introdus in PDA toate contactele, e-mail-urile trimise si primite in ultima saptamlna, fisierele Word, Excel etc., sarcinile mele, calendarul de activitati, practic, toate informatiile care le poti gestiona pe un computer normal desktop, in Outlook, de exemplu. Avantajul cel mare este accesul instantaneu la tot ce ai nevoie pentru a-ti eficientiza timpul.”
Cristian Ionescu, Managing Director al Coface Intercredit, are PDA din martie 2004. Il considera esential in managementul timpului profesional. “Practic este agenda mea de lucru “la purtator”. Mi-am introdus in PDA toate contactele, e-mail-urile trimise si primite in ultima saptamana, fisiere Word, Excel etc., task-urile mele, calendarul de activitati, practic, toate informatiile care le poti gestiona pe un computer normal desktop, in Outlook, de exemplu. Avantajul cel mare este accesul instantaneu la tot ce ai nevoie pentru a-ti eficientiza timpul.”
Cristian Ionescu poate citi, scrie e-mail-uri in afara biroului, se poate conecta la Internet prin intermediul Bluetooth-ului direct la telefonul mobil. Descarca si sincronizeaza zilnic pe calculatorul de la birou toate informatiile scrise in PDA de la ultima conectare (sau invers, de pe calculator pe PDA). “Software-ul de sincronizare practic rescrie toate modificarile de la ultimul log-on, actualizand informatiile de pe PDA sau computer, dupa caz. Daca am scris un e-mail pe PDA, este trimis catre destinatar in momentul sincronizarii cu PC-ul si, de asemenea, toate e-mail-urile primite pe PC-ul de la birou imi sunt inregistrate automat pe PDA.” Cristian Ionescu face si inregistrari audio cand este in masina si nu poate scrie, aparatul functionand practic ca un reportofon.
Modemul wireless Z010 functioneaza atat in tehnologie CDMA 1xEV-DO, cat si in CDMA 1x, in banda de frecventa de 450 MHz. Folosind tehnologia CDMA 1xEV-DO, transferul de date poate ajunge la viteze de pana la 2,4 Mbps pentru download si pana la 153,6 kbps pentru upload.
Dimensiunile sale sunt reduse: 117x47x20 mm, greutatea mica, 97 de grame. Datorita sistemului Self Power Control, este minimizat consumul bateriei laptopului.
Ecranul este LCD. Modemul Z010 functioneaza oriunde in acoperirea Zapp in reteaua CDMA2000 1x, ceea ce inseamna ca acolo unde zona respectiva nu beneficiaza de acoperire EV-DO, navigam pe Internet folosind reteaua CDMA2000 1x.
Fujitsu Siemens are reputatie in sectorul Pocket PC. Dar precedentele modele de PDA aveau tendinta sa fie eclipsate de modelele concurentei.
Cu Pocket LOOX 420, lucrurile se pot schimba. Designul este deosebit: ultraplat si usor, gri inchis, se diferentiaza de concurenti, de obicei gri metalizat.
Procesorul este Intel PXA255 la 400 MHz si conectivitatea fara fir Bluetooth si Wi-Fi (802.11b) integrata. Aceste doua tipuri fara fir pot fi controlate independent. Cand amandoua sunt activate, un led verde clipeste la conectarea Wi-Fi si unul albastru pentru Bluetooth. Autonomia PDA-urilor incepe sa fie mai bune, dar e inca destul de rar ca aceasta sa depaseasca cinci ore. Pocket LOOX 420 reuseste acest lucru. Pe de alta parte, poate reda fisiere MP3 timp de aproape patru ore fara intrerupere.
Logitech, inventatorul primului sistem de tastatura si mouse cordless, are un nou membru in familia de desktopuri inovative. Logitech diNovo Cordless Desktop este proiectat pentru oamenii in miscare, care isi iau notebookurile oriunde merg, fie din oras in oras, de la birou acasa sau chiar si dintr-o camera in alta. Noul produs, o versiune la pret mic al mult premiatului Logitech diNovo Media Desktop, combina forma subtire a produsului original cu mouse-ul optic de top Logitech Cordless Optical Mouse pentru notebookuri si o tabela numerica separata.
Rezultatul este un ansamblu versatil modular, care ofera confort si mobilitate, lasand oamenii sa isi poarte cu ei desktopul.
Have something to add? Share it in the comments.