Stiri si noutati

5 iunie – Ziua Mondiala a Mediului

“”>Ziua Mondiala a Mediului, sarbatorita anual pe 5 iunie, a fost stabilita in 1972 la prima Conferinta mondiala a Natiunilor Unite consacrata problemelor protectiei mediului. Conferinta s-a desfasurat sub deviza O singura planeta si a reunit un numar impresionant de participanti, 113 natiuni reprezentate prin foruri politice, stiintifice, tehnice, culturale, guvernamentale si neguvernamentale care au adus in discutie fapte, probleme, idei, solutii.
Conferinta este considerata un jalon in dezvoltarea miscarii globale de protectie a mediului, inceputul cooperarii internationale serioase in acest domeniu si punctul de start al dezbaterii globale ambientale. Dintre realizarile acestei conferinte trebuie mentionata in primul rand infiintarea unui mecanism international de coordonare si supraveghere pentru mediu al ONU- Programul Natiunilor Unite pentru Mediu – (UNEP), cu sediul la Nairobi. A fost adoptat si primul plan de actiune pentru protectia mediului, cu prevederea de a fi analizat si revizuit periodic. Un alt document important semnat la Stockholm, a fost Declaratia comuna care cuprinde un set de 26 de principii. Primul principiu statueaza ca Omul are dreptul fundamental la libertate, egalitate si conditii corespunzatoare de viata intr-un mediu de o calitate ce permite o viata demna si bunastare si poarta solemna responsabilitate de a proteja si imbunatati mediul pentru generatiile prezente si viitoare.
In , Ministerul Mediului si Gospodarii Apelor va marca Ziua Mondiala a Mediului printr-o serie de manifestari organizate sub deviza ‘Alege VERDE! Apara MEDIUL!’.
Pentru sarbatorirea acestei zile in , conducerea MMGA va pune accent pe implicarea autoritatilor de la cel mai inalt nivel, in vederea constientizarii si responsabilizarii populatiei fata de importanta protejarii mediului inconjurator.
La nivel mondial, manifestarile dedicate acestei zile se vor desfasura sub deviza ‘Nu abandonati zonele aride!’. In mesajul sau dedicat acestei aniversari, secretarul general al ONU, Kofi Annan, indeamna guvernele si comunitatile din intreaga lume sa acorde o importanta sporita ‘provocarilor vietii la marginea desertului, in asa fel incat oamenii care traiesc in acele locuri sa poata spera la un viitor pasnic, la santate si progres social’.
Zonele aride se regasesc in toate regiunile si acopera mai mult de 40 la suta din suprafata Pamantului. Pe toata planeta, saracia si schimbarile climatice transforma zonele aride in deserturi, ceea ce la randul lor duc la cresterea saraciei. Se estimeaza ca in zonele aride de pe Glob traiesc circa 2 miliarde de oameni, iar 10-20 la suta din aceste zone aride sunt deja in proces de de degradare. De altfel, pentru a atrage atentia acestui pericol, ONU a declarat anul 2006 drept Anul International al Deserturilor si Desertificarii.
Luni, de Ziua Mondiala a Mediului, ministrul Sulfina Barbu va participa, alaturi de angajati ai institutiei pe care o conduce, la o actiune de distribuire a unor flyer-e catre locuitorii Capitalei. In acesti fluturasi sunt mentionate cateva initiative ale MMGA, precum si scurte reguli pe care cetatenii trebuie sa le respecte pentru a trai intr-un mediu sanatos.
Cu ocazia lansarii evenimentului, ministrul Sulfina Barbu a declarat: ‘Este foarte important pentru noi ca aceasta zi sa fie marcata la nivel national. Sloganul ales de noi nu este intamplator si speram ca mesajul sa fie perceput de toti cetatenii, intrucat protectia mediului reprezinta obligatia tuturor, atat a persoanelor fizice, cat si a celor juridice. Atunci cand discutam despre protectia mediului, discutam despre sanatatea noastra, a tuturor. Scopul nostru, al autoritatilor de mediu este acela ca si tara noastra sa arate ca orice alta tara membra a Uniunii Europene’.
Printre alte activitati pregatite cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului se numara organizarea, la sediu MMGA, a Zilei Portilor Deschise, precum si o actiune de ecologizare a unei zone verzi din Padurea Baneasa, la care va participa ministrul Sulfina Barbu, angajati ai MMGA si reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *