Stiri si noutati

Casa Poporului ? tur ghidat demn de Cartea Recordurilor

Vara, in sezon de varf, Casa Poporului, a doua constructie din lume, ca si marime, dupa Pentagon, are 300-400 de vizitatori pe zi, chiar mai mult. Doar un grup din zece e format din romani, grosul sunt israelieni, americani, japonezi. Nici o vedeta pop, rock, nici un star de cinema sau din fotbal care trece prin Bucuresti nu rateaza Casa Poporului, spun ghizii poligloti. De vizitat, se viziteaza de fapt salile Centrului International de Conferinte, unde se tin reuniuni ale BERD, OSCE, ale Forumului Crans-Montana etc. Sunt incaperi spectaculoase prin dimensiuni, numai bune de Cartea Recordurilor, ceea ce suscita intotdeauna interesul turistilor. Arhitectura eclectica si stilul inzorzonat starnesc de obicei exclamatii admirative. Uneori, la sfarsitul turului – care dureaza vreo 20 de minute – grupurile de americani sau de japonezi izbucnesc in aplauze.
Turul incepe in corpul A al Casei Poporului, la intrarea dinspre 13 Septembrie. Prima incapere din serie este Galeria de Onoare, cu cel mai lung hol din palat – 150 de metri. ?irurile duble de coloane, placile de marmura roz de Ruschita si bej de Moneasa, usile sculptate in lemn – toate astea uimesc turistii. Pentru decoruri, s-au folosit numai materiale autohtone – peste 1 milion de metri cubi de marmura si peste 900.000 metri cubi de lemn. 2.800 de candelabre din cristal de Medias atarna de tavanele aurite; cel mai mare candelabru are 5 tone greutate, dar turistii nu pot admira decat unul mai „usor”, de 2,5 zone, care lumineaza urmatoarea sala – Sala Drepturilor Omului.
Aici s-a tinut Forumul Crans Montana, in primii ani dupa revolutie. Incaperea, lambrisata pana aproape de tavan, are in mijloc o masa rotunda de 60 de locuri si un covor cu motive care „reflecta” desenul candelabrului de deasupra. S-a pastrat mobilierul original, asa cum fusese el comandat pe vremea lui Ceausescu.
In sala I.C. Bratianu, decorata peste tot cu foita de aur tehnic, atrage atentia candelabrul impresionat, cu 8 „sateliti” mai mici imprejur. Covorul este cel mai mare din cladire – 1500 mp – si, spre dezamagirea curiosilor, nu a fost tesut manual.
Sala Take Ionescu, cu decor bogat si tavan lucrat migalos, e folosita doar ca incapere de trecere. Marmura care captusesete peretii face imposibila orice conversatie, dar turistii se amuza sa cante ca sa starneasca ecoul.
Sala Unirii, cu cei 2.200 mp ai sai, e cea mai mare incapere din palat, si e si folosita pentru receptii. Sala Alexandru Ioan Cuza, in schimb, este cea mai inalta. Are 1.200 locuri, cea mai buna acustica din palat, si balcon pe toata lungimea, cu vedere spre bulevardul Unirii.
Turul se incheie aici. Grupurile fac fotografii cu frescele religioase care acopera peretii, ramase din decorul la filmul lui Costa-Gavras. Faimosul regizor a turnat aici pelicula Amen, iar scenografa romanca Maria Miu a aplicat pe pereti „postere” cu Iisus, pentru a sugera ca actiunea se petrece la Vatican. In holul de intrare alte grupuri isi asteapta randul.

Utile:
-Program de vizitare: 10-16, inclusiv sambata si duminica
-Pretul unui bilet: 50.000 lei pentru romani, 100.000 pentru straini, gratuit pentru elevi, militari in termen, persoane cu handicap, pensionari
-Taxa foto – 90.000, taxa video – 300.000
-Ghid gratuit in limbi straine de circulatie
-Vizitele se fac individual sau in grup, fara rezervari in avans (un telefon inainte nu strica insa, fiindca tururile se contramandeaza daca in sali au loc conferinte sau seminarii)
-Un sfat: daca sunteti vizitator de limba romana si cunoasteti limbi straine, alipiti-va primului grup de straini. Asta, ca sa nu vi se urasca asteptand ghidul de limba romana.

Autor: Loreta Budin
Sursa: Travel Week

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *