Stiri si noutati

Delta Dunarii – turism, oferte turistice, investitii – studiu de caz

“”>Delta Dunarii – natura salbatica alaturi de confortul pensiunilor turistice, poluare minima, zgomot mai deloc, dar si niste costuri nu tocmai mici pentru o vacanta perfecta. Desi mai sunt multe lucruri de pus la punct – infrastructura din unele zone din Delta, reglementarea pescuitului, clasificarea tuturor structurilor de cazare si chiar comunicarea dintre investitori, autoritatile locale si autoritatile centrale – Delta Dunarii reprezinta un punct de referina pentru turismul romanesc, chiar daca potentialul sau este utilizat departe de nivelul maxim.
In ultimii trei ani s-a investit masiv in Delta. Numarul locurilor de cazare in locatii de categorie superioara a crescut de peste cinci ori anul trecut fata de 2003, ceea ce atrage un numar din ce in ce mai mare de turisti. In 2005, numarul turistilor straini a fost aproape triplu fata de anul 2003, iar numarul de turisti romani a crescut cu peste 100 la suta.
Cu toate acestea, patronii de hoteluri si pensiuni se plang ca mediatizarea excesiva a gripei aviare si a inundatiilor si modul in care au fost prezentate aceste doua fenomene in presa scrisa, la radiouri si televiziuni le-au produs anul trecut mari pagube. Insa, desi initial au fost anulate multe rezervari facute mai ales de straini, anul acesta turistii incep sa revina in Delta fara teama.
In 2006 se asteapta o crestere semnificativa a numarului de turisti romani si straini in Delta, in conditiile in care au fost facute deja rezervari pana in luna noiembrie. De altfel, promovarea turismului in Delta Dunarii in toate anotimpurile este unul dintre obiectivele Autoritatii Nationale pentru Turism.
Tarifele de cazare la hotelurile si pensiunile din Delta nu sunt foarte ieftine comparativ cu alte destinatii turistice. Motivul este, dupa cum spun investitorii, ca este foarte greu de ridicat o cladire aici, materialele de constructie sunt scumpe in zona, iar transportul se face pe apa si aceasta presupune costuri mari.
La complexul turistic de la Mila 35, cu hotel si pensiune de trei stele, tarifele sunt de 48 euro pe zi doar cu mic dejun inclus si de 58 euro pe zi in week-end, pentru turistii care vor sa petreaca doar sfarsitul de saptamana in Delta. Complexul este dotat cu piscina, restaurante pe malul Dunarii, iaz cu peste pentru pescuit sportiv, terenuri cu nocturna de tenis, baschet, volei, fotbal, sala de conferinte. Transportul se face din Tulcea cu vaporasul si dureaza circa o ora.
Complexul Cormoran, de trei stele, situat in apropierea satului Uzlina, comuna Murighiol, dispune de un hotel cu 36 de camere, o pensiune si 14 vile cu patru si doua camere, precum si un hotel plutitor care beneficiaza de toate facilitatile. Tarifele variaza intre 200 lei (RON) si 90 lei pe zi. Spre exemplu, un apartament in vila costa 560 lei in timpul saptamanii si 660 lei in week-end.
Un sejur de sase zile (cinci nopti), care include transferul pe apa pana la complex, o excursie cu barca in Delta de 4 ore, mic dejun si cina, costa intre 830 lei si 1.025 lei. Si aici turistilor li se ofera mai multe restaurante, baruri, terase, piscine, terenuri sportive, biliard, sauna, schi nautic, echitatie. Exista facilitati pentru organizarea de manifestari gen conferinte, simpozioane, seminarii, reuniuni. Locatia dispune de conectare la internet si televiziune prin satelit.
La pensiuni, tarifele sunt similare. Pensiunea Tamarin, de trei margarete, situata tot in apropiere de Uzlina, ofera cazare si trei mese pe zi pentru 35 euro de persoana pe zi si 40 euro in week-end. In ceea ce priveste hotelurile de categorie superioara, Hotelul Egreta, de trei stele, situat la Dunavatu de Jos, comuna Murighiol, dispune de 33 de camere plus un apartament, la preturi ce variaza intre 280 lei si 240 lei. Hotelul are restaurant, piscina, sala de conferinte, sala de fitness, sauna, biliard, ambarcatiuni cu motor.
De asemenea, Hotelul Mon Jardin, din apropierea localitatii Mahmudia, comuna Murighiol, practica tarife intre 180 lei si 220 lei si beneficiaza de 26 de camere plus doua apartamente si o garsoniera. Exista aici restaurant si terasa cu vedere la bratul Sfantu Gheorghe, sala de conferinte cu o capacitate de o suta de persoane, dotata modern, internet, sauna, piscine incalzite, salupe pentru excursii, pescuit sau vanatoare. In zona se ajunge pe drumul judetean Tulcea-Murighiol.
O locatie exclusivista este Delta Nature Resort, situata la 15 kilometri de Tulcea in apropierea granitei cu Ucraina, la limita rezervatiei Biosfera Dunarii. Aici turistii beneficiaza de confort de cinci stele in mijlocul naturii, fiind unica statiune suta la suta ecologica din Europa de Est. Complexul dispune de 60 de locuri de cazare in 30 de vile, piscina, ambarcatiuni cu motor pentru plimbari, restaurant cu bucatarie traditionala si internationala, sala de conferinte, biblioteca.
Exista si heliport pentru transportul turistilor cu elicopterul. Delta Nature Resort este o investitie in valoare de 7,5 milioane de dolari a unui grup de investitori din Marea Britanie. Statiunea, care a inceput sa functioneze in iunie 2005, se desfasoara pe o suprafata de 15 hectare pe lacul Samova, o zona bine cunoscuta pentru diversitatea ei naturala. De aici se poate ajunge cu barca in principalele zone de atractie ale Deltei. Este un loc potrivit pentru turistii care vin la odihna, pentru cei care sunt in cautare de aventura in mijlocul naturii sau pentru reuniuni ale marilor companii.
Hotelurile plutitoare din Delta, de doua, trei si patru stele, ofera turistilor un mod insolit de a imbina confortul cu atmosfera unica specifica zonei. Aceste pontoane plutitoare, care sunt tractate de nave, ofera clientilor pensiune completa la tarife de la 50 euro pe zi pana la 300 euro pe zi.
O excursie cu barca in Delta costa incepand de la 15 euro pe ora, in functie de traseul ales si de tipul de ambarcatiune.&nbsp

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *