Stiri si noutati

Fonduri europene pentru fermierii din zonele montane

“”>Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa, ca incepand cu anul 2007 fermierii din zonele montane cu handicap natural vor primi de la Uniunea Europeana plati compensatorii cuprinse intre 100 si 250 de euro la hectar, in functie de altitudinea la care se dezvolta ferma.
‘UE acorda fonduri pentru ca satul de munte sa nu se depopuleze si sa compenseze handicapul natural al acestor zone – sezon scurt de vegetatie, fertilitate scazuta a solului si acces dificil’, a spus Gheorghe Flutur.
Potentialii beneficiari ai acestor plati compensatorii sunt 370.000 de agricultori care ar putea lucra 800.000 de hectare anual.
De asemenea, in cadrul platilor acordate de UE in 2007 se inscrie si prima de impadurire a unui teren agricol, care se va ridica la 5.000 de euro pe hectar, aproximativ 36.000 de hectare putand fi impadurite.
Pentru cultivarea unui hectar de teren agricol obisnuit, din 2007 UE va acorda 45-50 de euro la hectar, iar statul roman 20-30 de euro la hectar.
Pentru primirea acestui ajutor de aproximativ 65-80 de euro la hectar conditia impusa este ca un hectar de teren sa nu fie divizat in mai mult de trei parcele.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *