Stiri si noutati

Majorarea TVA pentru turism va duce la scumpirea preturilor cu 20 la suta

Touroperatorii romani solicita pastrarea actualei cote a Taxei pe Valoarea Adaugata pentru turism, si apreciaza ca majorarea TVA cu 22 la suta din 2006 va duce la o scumpire a preturilor cu cel putin 15 – 20 la suta, potrivit unui comunicat al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) remis Rompres.

De asemenea, se vor scumpi si serviciile conexe turismului. Preturile ar putea creste in turism si datorita cresterii preturilor si aprecierea monedei nationale. utilitatilor a utilitatilor reprezinta un alt factor negativ, care conduce la cresterea exagerata a preturilor din turism.

Potrivit ANAT, este necesara si vitala pastrarea nivelului TVA redus pentru cazare, la cel mult 9 la suta, cat este in prezent, precum si scaderea TVA pentru restauratie la 9 la suta. O cota TVA de 22 la suta pentru turismul international (Incoming) ar avea consecinte dezastruoase pentru industria ospitalitatii din Romania si ar determina scoaterea definitiva de pe piata a tarii noastre.

ANAT apreciaza ca, pentru 2006, hotelierii nu ar trebui sa mareasca tarifele cu mai mult de 5 la suta, altfel, turismul romanesc riscand sa sufere o cadere semnificativa. Reprezentantii Asociatiei susutin mentinerea TVA la 9 la suta ar putea favoriza pastrarea tarifelor.

ANAT considera ca, in contextul international actual, in care concurenta intre pietele turistice este din ce in ce mai mare, iar tendinta este de scadere a preturilor, Guvernul ar trebui sa acorde facilitati fiscale industriei de profil din tara noastra.

Conform datelor ANAT, Toate marile puteri ale lumii in turism precum Franta, Marea Britanie sau Spania impulsioneaza atragerea turistilor straini.

Romania risca sa piarda teren si in fata tarilor vecine, care practica tarife mult mai avantajoase, si depun eforturi de a reduce preturile in turism. Pentru impulsionarea turismului, Bulgaria scade TVA de la 1 ianuarie 2006 cu 5 la suta, in timp ce Germania a diminuat preturile cu 3 la suta, Austria cu 4 la suta si SUA cu 12 la suta. 

 Produsul turistic romanesc risca, potrivit ANAT, din cauza politici fiscale ineficiente in ceea ce priveste turismul sa nu mai poata , sa nu mai apara in cataloagele straine care se tiparesc la inceputul lui octombrie 2005.

Reprezentantii ANAT considera ca, timp de 15 ani, guvernele Romaniei au desconsiderat permanent exportul de servicii si nu au oferit un concept unitar si coerent privind industria turistica, continuarea acestei politici incoerente urmand sa determine disparitia produsului turistic romanesc de pe piata internationala.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *