Stiri si noutati

Nevoie urgenta de revigorare a turismului

Vicepremierul Gheorghe Copos a organizat o intalnire cu reprezentanti ai patronatelor din turism pentru analiza problemelor actuale ale turismului romanesc, cerand stabilirea unor prioritati imediate pentru revigorarea acestui sector, potrivit unui comunicat al biroului de presa al ministrului de stat pentru coordonarea mediului de afaceri remis Rompres. ‘Guvernul doreste sa aiba un partener real de discutie si de actiune in asociatiile patronale din turism, astfel incat sa-si poata indeplini obiectivele propuse pentru perioada de timp ramasa pana la integrare. In aceasta idee, trebuie sa ne stabilim cateva prioritati imediate pentru a revigora turismul romanesc, astfel incat el sa devina cu adevarat o ramura de interes national’, a spus vicepremierul.

Vicepremierul Copos a analizat, impreuna cu reprezentantii asociatiilor patronale din domeniul turismului, stadiul de pregatire a acestei ramuri pentru momentul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. La aceasta activitate a fost invitat sa participe Ovidiu Iuliu Marian, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism /ANT/. Discutiile au abordat chestiuni necesitatea elaborarii si implementarii unei strategii de dezvoltare a turismului romanesc, modalitati de cointeresare a investitorilor pentru a investi in infrastructura de interes pentru turism; politicile fiscale stimulative pentru intreprinzatorii din aceasta ramura, oportunitatea modificarii Legii turismului si a altor norme juridice specifice domeniului si impactul problemelor de mediu si al transportului asupra fenomenului turistic.

Participantii au convenit ca, impreuna, sa pregateasca un memorandum despre situatia turismului romanesc, care sa fie prezentat cat mai urgent intr-o sedinta de Guvern. In acelasi spirit al consultarii permanente cu reprezentantii mediului de afaceri, la solicitarea presedintei Federatiei Patronale din Industria Usoara, ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii, Gheorghe Copos, a condus si o discutie despre situatia industriei usoare, la care au mai participat si reprezentanti ai Ministerului Economiei si Comertului, Bancii Nationale a Romaniei, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Garzii Financiare, Autoritatii Nationale a Vamilor, Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Eximbank.

Intalnirea s-a axat pe necesitatea fluidizarii colaborarii dintre institutiile publice astfel incat mediul de afaceri romanesc sa devina stabil, coerent si predictibil. Au fost abordate chestiuni privind: sprijinirea industriei usoare si a exportatorilor din aceasta ramura, coerenta politicilor fiscale, eradicarea economiei necontabilizate si a muncii la negru, intarirea controalelor efectuate de institutiile statului. Vicepremierul a precizat ca imbunatatirea mediului de afaceri este o preocupare importanta a Guvernului, in acest sens aflandu-se in curs de finalizare acte normative ca: Legea patronatelor, Legea Consiliului Economic si Social, Legea aprobarii tacite, Legea insolventei, Legea societatilor comerciale (modificata), Legea investitiilor, Legea holdingului. Asemenea intalniri de lucru urmeaza sa fie organizate in continuare, atat pe aspecte strategice care privesc mediul de afaceri, cat si pe chestiuni punctuale.
BizWords

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *