Stiri si noutati

Operatorii din turism cer anularea concesionarii plajelor

“”>Patronatul Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) a cerut Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) anularea hotararii de guvern privind concesionarea plajelor de le litoral, propunand revenirea la sistemul administrarii plajelor de catre hotelieri, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, presedintele ANAT, Gheorghe Fodoreanu.
‘Cerem anularea acestei licitatii pentru ca este nefavorabila pentru sezonul actual, in conditiile in care plajele sunt cum sunt si riscam sa pierdem pe termen lung un numar mare de turisti’, a spus vicepresedintele ANAT, Dragos Anastasiu.
La licitatie au fost scoase 33 de sectoare de plaje, din care au fost adjudecate 19. Pentru cele ramase, gestiunea apartine, deocamdata, Administratiei Nationale Apele Romane.
De asemenea, membrii ANAT au cerut reglementarea situatiei de la Mamaia, acolo unde ridicarea taxei pe statiune va provoca scaderea calitatii serviciilor din cauza imposibilitatii asigurarii pazei si curateniei de catre autoritatile locale.
Operatorii au cerut si acordarea unor facilitati fiscale pentru activitatea de turism, oferind in acest sens exemplele Bulgariei si Turciei, care au beneficiat de o relaxare fiscala de zece ani, si cel al Libanului, unde taxele au fost reduse pe o perioada de patru ani.
‘Este necesara o coerenta in administrarea turismului, care este o industrie ce aduce bani la buget, dar sufera din cauza lipsei de coordonare a autoritatilor’, a explicat Gheorghe Fodoreanu.
Totodata, membrii ANAT au trimis o scrisoare deschisa presedintelui si primului-ministru in care au cerut implicarea acestor institutii pentru a se rezolva ‘situatia grava’ in care se gaseste turismul din Romania, fapt semnalat de marii operatori de turism international precum TUI, Thomas Cook-Neckermann, ITS.
‘La ora actuala, cred ca numarul de turisti va fi acelasi pe litoral, dar vor veni mai putini turisti straini, pentru ca am pierdut 12.000 de turisti din Germania si Peninsula Scandinava din cauza calitatii proaste a plajei si a serviciilor si nu din cauza gripei aviare’, a precizat, pentru ROMPRES, presedintele ANAT, Gheorghe Fodoreanu.
Fodoreanu a explicat ca litoralul este un barometru pentru turistii straini si de aceea este importanta calitatea serviciilor pe acest segment.
‘La ora actuala sezonul este compromis si este pacat ca se intampla acest lucru. Ar trebui ca hotelurile sa administreze plajele tocmai pentru a exista o mai buna administrare a acestora si o diferentiere in functie de stelele hotelurilor’, a spus Viorel Paunescu, care detine hotelul Rex din Mamaia.
ANAT a solicitat ca Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) sa functioneze ca entitate separata in turism, tocmai pentru a putea coordona mai bine aceasta activitate si a deplans lipsa unei strategii de dezvoltare nationala si zonala pentru promovarea internationala a marcii ‘Romania’.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *