Stiri si noutati

Sezonul estival 2006 se anunta dezastruos pentru hotelierii de pe litoral

Sezonul estival care va incepe, teoretic, peste doar doua luni se anunta destul de prost pentru hotelierii de pe litoral, la capitolul turisti, romani si straini. Astfel, divizia scandinava a grupului german TUI a anulat programul turistic pentru Romania, ceea ce inseamna 8.000 de clienti mai putin, iar perspectivele nu sunt roz nici in ceea ce priveste turistii germani. Totodata, agentiile de turism estimeaza o scadere de 10% a numarului de romani care-si vor petrece concediul pe litoralul autohton, din cauza preturilor mai atractive si a serviciilor mult- superioare pentru destinatiile externe.

 «Nici gratis nu mai vin in acest an»

Imaginea externa deficitara, dar si conditiile concrete sub asteptari au facut ca TUI Scandinavia sa anuleze programul pentru Romania in acest an si sa nu mai trimita astfel turisti in tara noastra. "Este vorba de contractele pentru Mamaia, Neptun si pentru circuite in tara, respectiv patru curse charter din Suedia, Danemarca si Finlanda", a informat Ciprian Popescu, directorul Agentiei Danubius, reprezentantul TUI in Romania. "Nici daca se dau gratis pachetele de servicii pentru litoralul romanesc nu se mai poate face nimic, pentru ca TUI are o anumita prestanta. (..) Au adoptat principiul: decat o prezenta deplorabila, mai bine o absenta regretabila", ne-a declarat Popescu.

Si TVA in turism a contribuit la dezastru

Decizia TUI are la baza o suma de situatii, unele dintre ele care se perpetueaza de ani buni, precum faptul ca turistii care vin pe litoralul romanesc la inceputul sezonului gasesc statiunile goale, nefiind deschise nici magazinele, nici discotecile. "Turistii stiau ca sezonul se deschide pe 1 mai, dar cand au ajuns pe litoralul romanesc au descoperit ca statiunile se insufletesc mult mai tarziu. Asa ca, initial, TUI a vrut sa scurteze perioada de contract in acest an, apoi a aparut problema cu gripa aviara si situatia cu TVA", a mai spus Popescu. "Noi nu stiam nici in noiembrie ce TVA o sa avem in 2006 si implicit ce preturi sa anuntam pentru contracte". Popescu a mai declarat ca nici inscrierile TUI Germania nu sunt de natura sa redea optimismul si ca se "asteapta la ce este mai rau", decizia finala a acestei divizii urmand sa fie probabil dupa bursa internationala de la Berlin, din martie. Anul trecut, statiunile romanesti de la Marea Neagra au atras circa 30.000 de turisti straini sositi prin intermediul TUI. Presedintele Autoritatii Nationale de Turism, Ovidiu Marian, declara dupa investirea in functie ca una dintre prioritatile sale legislative este instituirea obligativitatii operatorilor de pe litoral sa deschida hotelurile si restaurantele de la 1 mai, masura ramasa pana acum in stadiu de intentie. (Carmen Neacsu)

Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *