Stiri si noutati

Vacanta de VIP

Intr-o dimineata mohorita de ianuarie a anului 2003, baietii de la Vita de Vie se strinsesera in studio, dornici de o repetitie. Lansasera de curind albumul „Doi“ si urmau sa inceapa filmarile pentru videoclipul celui de-al doilea extras pe single, „Varza“. Nu se hotarisera insa in privinta locatiei. „Ei bine, formatiile repeta ce repeta, dar uneori mai iau si pauze si, in prima pauza, am inceput inevitabil sa vorbim despre scenariul noului clip. Din senin, apare propunerea de a filma intro alta tara, urmata la scurt timp de exclamatia aproape la unison a tuturor: AMSTERDAM!!!“, nea marturisit Sorin Danescu.

Despre excursia intr-unul dintre cele mai frumoase orase ale Europei, ne-au povestit chiar cei de la Vita de Vie. „Ceea ce la inceput parea a fi dificil s-a dovedit mai usor decit credeam, am obtinut permisele de filmare prin fax si, la numai doua saptamini, inghiteam kilometri de autostrada in masinile noastre incarcate cu echipamente de filmare si instrumente muzicale. Ca orice oras accesibil pe autostrada, Amsterdamul nu s-a aratat prea spectaculos pina in momentul in care am patruns pe stradutele care duceau spre centru. Am fost destul de inspirati in alegerea locului de parcare, pe undeva amintirea copilariei noastre petrecuta in parfum de Grivita si zgomote de pasi ai calatorilor grabiti ne-au minat catre Gara Centrala din Amsterdam. Poate ca asa ne-a dus drumul, cert este ca am ajuns in inima Amsterdamului, facind evident nota discordanta cu marea de turisti, noi, un grup de oameni cu camere de filmat, lumini si instrumente.

AMSTERDAMUL SE VEDE CEL MAI BINE DIN BARCA

„Am hotarit sa ne impartim in echipe si sa incepem explorarea orasului ca sa stabilim locatiile de filmare pentru a doua zi. Aceasta prospec- tie avea sa se transforme in scurt timp intr-o pseudoplimbare turistica. Bineinteles ca am arborat acea blazare tipica oamenilor care „sint aici cu treaba, frate“, asadar detasati de turistii clasici. „Uite muzeul Rembrandt, uite expozitia itineranta Madame Tussaud, uite Red District – toate bune si frumoase, dar noi avem treaba…“ Ei bine, nu stim cum s-a intimplat, dar toate echipele au terminat treaba foarte repede, ceea ce ne-a permis sa devenim turisti 100% in urmatoarele ore. Desi impresia generala este aceea ca Amsterdamul este un oras scump, am descoperit relativ repede ca impresia este falsa. O plimbare (tarif de grup, deh, doar eram un grup, nu?) pe canalele intortocheate a costat numai 3 euro de persoana. Astfel, am descoperit doua lucruri: ca cea mai buna modalitate de a vedea orasul este de pe apa si motivul pentru care barcile traditionale olandeze sint atit de joase – unele poduri aveau numai 120 cm inaltime de la apa!

“ CELE MAI CAUTATE FETE DIN ZONA ROSIE SI NT ROMANCELE

„Dar sa revenim pe uscat si sa intram in muzeele Amsterdamului, contra unor sume variind intre 6 si 20 euro (din nou tarif de grup, va reamintiti doar ca sintem un grup). Orice vizitator de muzee stie ca oricit timp ar avea la dispozitie sfirseste prin a nu vedea toate operele expuse, ba mai mult, nici macar toate aripile – noi nu am facut exceptie de la regula. Am ajuns si in Red District. In timpul zilei, activitatea aici este slaba. Cu toate acestea, absolut nimeni nu are voie sa filmeze acolo. Noi nu am facut exceptie. Desi aveam permis pentru intreg Amsterdamul, politia nu ne-a lasat. O data cu lasarea serii insa, vitrinele se luminau una cite una si fete de toate natiile te invitau sa le vizitezi. I n mod neoficial, am aflat ca cele mai cautate erau romancele. Nu ne-a mirat. De asemenea, o data cu lasarea serii, strazile si cafenelele devin neincapatoare, iar in aer pluteste mirosul celui mai bine vindut produs al Amsterdamului – drogurile usoare legale. Pentru masa, am ales un restaurant – cafenea aflat pe malul canalului principal, mai scump decit un fast food si fara tarife de grup, dar deja incepea sa se lase seara si noi doream sa incepem filmarile de noapte ca sa fim gata pentru cireasa de pe tort: vizionarea pe stadion a meciului Ajax – Arsenal, cu Chivu in echipa de baza a Ajaxului si cu invitatii primite de la staff-ul echipei in buzunar.“

 5 km pe jos, ca sa-l vada pe Chivu

„Stadionul Amsterdam Arena este la vreo 15 km distanta de centrul orasului si drumul pina acolo,
iar pe autostrada, s-a dovedit a fi extrem de anevoios din cauza suvoiului de masini ducind suporteri la meci. Cu toate acestea, soferii erau rabdatori, iar masinile parca nu aveau claxoane! O imagine foarte contrastanta cu situatia din Romania. Desi aveam invitatii la tribuna 0, a trebuit sa trecem prin absolut toate filtrele de control, lucru destul de neplacut, mai ales in conditiile in care de la parcare pina la poarta stadionului am mers vreo 5 km pe jos! Toata neplacerea a devenit o amintire in clipa in care ne-am luat locurile in primire. Daca am fi avut seminte de acasa, poate ca ar fi mers cu berea care se putea cumpara in pahare de plastic. Un pahar mic de bere costa cam 4 euro si, bineinteles, nu exista nici tarif de grup si nici discount de volum. Seara s-a incheiat in vila noastra cu si mai multa bere, veselie si buna dispozitie. Pentru noi, Amsterdamul va fi intotdeauna un loc special. De atunci, mai multi membri ai formatiei au revenit la Amsterdam cu diferite treburi si toti au marturisit ca i-au rascolit amintirile. Multi vizitatori au poze care sa le aminteasca de excursiile lor. Avem si noi si, mai mult decit atit, avem un intreg videoclip!“

Anca Nicoleanu
Sursa: Prezent

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *