Preocuparea a doi studenti de la universitatea americana Stanford: Larry Page si Sergey Brin de a duce la indeplinire un simplu proiect de doctorat le-a oferit posibilitatea de a detine astazi o afacere evaluata la 11 miliarde de dolari. Goolge este o adaptare dupa apelativul "Googol" utilizat de nepotul de noua ani al matematicianului american Edward Kasner, pentru a defini numarul care incepe cu 1 si este continuat de o suta de zerouri.
Larry Page si Sergey Brin au observat numarul enorm de siteuri noi care sunt adaugate zi de zi si au gandit ca proiect pentru lucrarea lor de doctorat un motor de cautare care astazi a ajuns sa fie zilnic updatat cu 200 de milioane de linkuri. Au inceput lucrul in 1996 si au numit proiectul initial BackRub, pentru ca ulterior sa-i schimbe denumirea in Google.
Prima finantare serioasa pentru acest proiect a venit in anul 1998 si a constat intr-un cec de 100.000 de dolari de la Andy Bechtolsheim, unul dintre fondatorii Sun Microsistems. Dupa cateva saptamani finantarea a urcat la un milion de dolari. In 2003 Microsoft a venti cu propunerea unui parteneriat. De fapt, proiectul celor doi nu a fost luat de Microsoft, Bill Gates a facut in schimb demersuri de a infiinta programe adiacente motorului de cautare Google.
Google nu foloseste numai tehnologia de cautare cu ajutorul cuvintelor cheie sau a meta tagurilor, se bazeaza si pe tehnologia patentata PageRank: cele mai importante rezultate sunt intotdeauna afisate primele. PageRank masoara obiectiv importanta paginilor si este calculat cu o formula care cuprinde mai mult de 500 de milioane de variabile si mai mult de 2 miliarde de termeni. Aceasta tehnologie foloseste structura vasta de legaturi web ca o unealta organizationala. Legatura de la Pagina A la Pagina B este interpretata cu un "vot" din partea Paginii A catre Pagina B. PageRank evalueaza importanta unei pagini dupa voturile pe care le primeste si in acelasi timp analizeaza pagina ce distribuie voturile. Nimeni nu poate cumpara o pozitie mai inalta in rezultate sau altera aceste rezultate.
Din momentul in care ai ales sa folosesti motorul de cautare Google, este imposibil sa nu fii ros de curiozitate si sa accesezi si celelalte servicii oferite: Google Maps, Google Earth, Google Video, Google Print, Gmail.
Noul sistem de e-mail denumit Gmail s-a lansat sub sloganul: "You’ve got competition!" care ii vizeaza pe cei de la Yahoo!. Sistemul de e-mail Gmail pune la dispozitia fiecarui utilizator 1 GB de memorie pentru gestionarea mesajelor.
Ultima aplicatie lansata de Larry Page si Sergey Brin este Google News. Prin Google News s-au reprodus in scurt timp online principalele articole aparute in cele mai importante agentii de presa din toata lumea.
Ca toate marile afaceri de succes si Google a avut parte de scandaluri. Principala problema a comunicarii online sunt spamurile. Importanta blogurilor a crescut, dar odata cu indexarea lor de catre Google au aparut si splogurile (spam blogs). Splogul este un blog clasic pe care autorul il foloseste doar pentru a-si face publicitate si pentru a promova alte websiteuri afiliate. Prin aceasta metoda, autorul reuseste sa creasca Page Rankul acestor siteuri, se obtin cotatii mai mari pentru publicitate si se stabileste un debuseu pentru indexarea altor siteuri. (definitie sursa: SoftPedia).
La acest atac al splogurilor, Google a publicat pe site o lista cu aproximativ 13.000 de domenii care au fost sterse de pe blogspot.com. Compania va face eforturi in continuare pentru introducerea de sisteme anti-automatizare, care vor impiedica blogerii sa foloseasca scripturi pentru un numar tot mai mare de postari.
Un alt scandal a venit din partea agentiei France Presse in legatura cu serviciul nou lansat, Google News. Aceasta a dat Google in judecata pentru faptul ca a publicat online stiri si fotografii fara a solicita un acord inainte.
Cu toate acestea, se poate spune ca internetul a fost reinventat intr-o oarecare masura de catre cei de la Google. Cu peste 2500 de angajati si miliarde de pagini stocate, Google a ajuns cel mai mare motor de cautare din intreaga lume. In acelasi timp a inregistrat si cateva performante in domeniu: Gmail a fost primul serviciu de e-mail din lume care a dat gratuit utilizatorilor memorii de 1 GB pentru fiecare casuta deschisa, include peste 854 de milioane de mesaje devenind astfel cel mai mare "colectionar" online de acest gen din lume; solicitarile pentru aces motor de cautare vin din toate colturile lumii, inclusiv Antarctica; sistemul care sta la baza motorului de cautare permite gasirea unei pagini web in cel mult 30 de secunde, dintr-un total de cateva miliarde de siteuri; Google poate "traduce" pagini de HTML pentru telefoane mobile dotate cu WAp si poate facilita sistemul de cautare de pe un terminal mobil, cu ajutorul unei singura taste; numarul limbilor nonengleze in care poate fi accesat Google este de 35.
Sursa: Irina Mateescu
Have something to add? Share it in the comments.