Stiri si noutati

Softul romanesc la mare cautare

In ultimul timp au avut loc tot felul de preluari ale companiilor de soft romanesc de catre companii internationale considerate de unii mult mai titrate in domeniu. Prima jumatate a acestui an prezinta cele mai concludente exemple: Siemens Business Services tocmai a incheiat preluarea asupra Forte Company, acelasi lucru l-a facut si Ness Technologies cu Radix. In continuare se prefigureaza si alte astfel achizitii: Oracle cumpara ProfitLogic, francezii de la Axway au cumparat Crinsoft, iar fondul Global Finance a investiti sume considerabile in TotalSoft. Punctul maxim al acestor achizitii si preluari l-a atins Intel Capital si Enterprise Investors prin achizitionarea unui numar de insemnat de actiuni Siveco. (sursa : Jurnalul)

Softul romanesc a inceput in ultima perioada sa scoata capul in lume. Intr-un interviu acordat de catre CEO Softwin: Florin Talpes, cotidianului « The Inquirer », acum doi ani, s-au dat declaratii destul de indraznete : produsul de rezistenta Softwin, BitDefender binecunoscutul program antivirus, se pronunta a fi un competitor serios pentru produsele similare ale Microsoft Corporation. Mai ales ca acesta se adreseaza si platformelor Linux. Solutiile oferite de BitDefender functioneaza deja si in alte cinci limbi: engleza, spaniola, germana, franceza si suedeza. Este posibil acest lucru, mai ales ca si vecinii nostri bulgari au solutii soft foarte bune care au luat calea vestului.

Un eveniment mai recent care demonstreaza calitatea softului romanesc acordarea premiului I companiei clujene Arxia, la concursul « Best of Trado » desfasurat in Elvetia la data de iunie anul curent. Softul de amenajari interioare online creat de compania clujeana: « Planning Wiz », a fost premiat la sectiunea web solutions. Ideea romaneasca s-a aflat in competite cu alte 38 de produse similare realizate de firme din intreaga lume, dar a fost singura care a intrunit toate exigentele juriului: creativitate, inovatie, functionalitate, interactivitate, navigabilitate ergonomica si interfata grafica atractiva. Softul este gandit ca o solutie web de prezentare si promovare de produse si servicii si se adreseaza in special agentiilor imobiliare si firmelor care se ocupa cu vanzarea de mobila. Poate fi accesat de pe absolut orice calculator si nu necesita programe aditionale pentru a putea rula.

In prioada comunista, pentru cine isi mai aminteste, exista o fabrica de calculatoare a carei productie se baza pe cercetarea in domeniul hardware de catre specialisti autohtoni. O data cu schimbarea regimului politic, produsele de provenienta straina au invadat piata, care pe atunci era de fapt doar o piata de desfacere pentru produsele straine. Pentru ca nu exista un jucator important care sa faca anumite reguli si la noi. Specialistii romanii trebuiau sa-si castige cu ceva existenta, iar pentru a nu se indaparta prea mult de domeniul in care au activa inainte de ’90, au infiintat firme care asamblau componente inportante din diferite locuri ale lumii si astfel au aparut calculatoarele « no-name » si apoi local-nameurile.

O viata ceva mai usoara au avut de infruntat softistii, si noua situatie economica a scos la iveala: case de software, proiectarea asistata, grafica pe calculator si conceperea de aplicatii care sa dea mai multa valoare componentelor hardware.

Cu timpul evolutiei pietei, s-a remarcat alta resursa care poate fi exploatata cu un capital minim: mana de lucru destul de ieftina a programatorilor romani. Daca in SUA un programator incepator castiga in jur de 30.000$, in Romania salariul de inceput este mult mai mic, uneori chiar de o suta de ori. Astfel, cu investitii minimale au luat fiinta firmele de software romanesti care lucrau initial doar pentru comenzi externe. Pentru piata interna se realizeaza sau se actualizeaza produse de gestiune, programe antivirus, aplicatii de proiectare asistata sau grafica. In privinta cadrului legislativ, legea copyrightului este protejata proprietatea intelectuala. Aceasta evolutie in sens pozitiv a pietei de software din Romania trebuie continuata si absolventilor facultatilor de profil trebuie sa li se ofere sanse reale in acest sens.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *