Stiri si noutati

Dinu Patriciu: "Nu este important unde stau banii, ci unde se investesc"

Oamenii de afaceri sustin ca SRI si-a depasit atributiile

Oamenii de afaceri apreciaza ca interventia presedintelui Comisiei SRI pe tema expatrierilor de valuta reprezinta o depasire a atributiilor Serviciului Roman de Informatii si o imixtiune care poate dauna mediului de afaceri.

Presedintele Comisiei SRI, Ion Stan (PSD), a criticat, miercuri, acele institutii care nu au tinut cont de informatiile SRI si nu au luat masuri de contracarare a expatrierii de valuta, precizand ca aceasta comisie asteapta raspuns din partea beneficiarilor abilitati. Stan a adresat aceste critici la conferinta de presa comuna sustinuta cu directorul SRI, Radu Timofte, destinata prezentarii Raportului de activitate a SRI pe 2002. "Eu, ca om de afaceri, n-am inteles nimic din ceea ce a vorbit presedintele Comisiei SRI. Romania este integrata, slava Domnului, in economia globala, in care nu este important unde stau banii, ci unde se investesc", a declarat Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, citat de Mediafax.

Romanii trebuie sa depuna bani in afara

El a adaugat ca romanii trebuie sa urmareasca atragerea cat mai multor investitii si in acelasi timp sa-si sporeasca plasamentele din strainatate, mai ales in regiune, pentru a putea deveni centrul financiar al Balcanilor. "Cred ca aceia de la SRI au o singura treaba: sa-si trimita subalternii la scoala. Nu inteleg ce treaba are SRI cu expatrierile de valuta", a mai spus Patriciu. Aceeasi opinie este impartasita si de Bogdan Baltazar, presedintele Bancii Romane pentru Dezvoltare, care a explicat ca banii raman in zonele cu mediu de afaceri sanatos, iar expatrierile nu se pot stopa prin "masuri politienesti in mediul de afaceri. Aceasta imixtiune, chiar depasire a atributiilor SRI, nu face decat sa adanceasca fenomenul. SRI ar trebui sa vada daca aceste lucruri afecteaza siguranta nationala, daca sunt vectori ai terorismului international sau miscari teroriste", a apreciat Baltazar.

"Puseuri de comanda, egalitariste"

Oficialul BRD a caracterizat declaratiile lui Ion Stan ca "puseuri de comanda, egalitariste", care duc la rezultate exact contrare. Baltazar a explicat ca fondurile urmaresc sa iasa din zone cu fiscalitate ridicata, in care investitorul considera ca efortul sau nu este rasplatit pe masura.

"Chiar termenul expatrieri mi se pare incorect, cu incarcatura proletara. Trebuie sa atragi investitorii sa-si tina banii in tara, si nu sa-i gonesti cu astfel de declaratii", a conchis presedintele BRD. Desi nu a dorit sa comenteze in detaliu afirmatiile presedintelui Comisiei SRI, Peter Braun, vicepresedintele Alro Slatina, si-a exprimat nedumerirea fata de aceasta actiune. "Nu cred ca este normal pentru un astfel de organism sa se ocupe de lucruri care tin mai mult de reglementari valutare. Asta intra, din cate stiu, in competenta BNR", a spus Braun.

"Un lucru normal intr-o economie de piata"

La randul sau, Dragos Cabat, analist financiar atestat international si presedinte al Asociatiei Romane a Analistilor Financiari (RAIP), sustine ca iesirile legale de capital sunt o chestiune absolut normala intr-o economie de piata. "Atat timp cat exista intrari de capital, trebuie sa existe si iesiri, pentru ca e normal ca investitorii straini care au adus bani in Romania sa repatrieze profiturile obtinute. De asemenea, nimic nu ii opreste pe investitorii romani sa faca afaceri in strainatate", a spus Cabat.

"Nu va fi nici o problema"

Oamenii de afaceri au opinat ca iesirile de valuta nu pun probleme semnificative Romaniei. "In ultimii ani, rezervele valutare ale BNR au crescut semnificativ si cred ca suntem pe un plus destul de mare de intrari de valuta. Nu va fi nici o problema", a spus Patriciu. In declaratia de marti, Ion Stan s-a intrebat retoric de ce institutiile care au primit informatii de la SRI nu au dispus masuri de prevenire si de contracarare a expatrierii valutei. Indiferent ca a fost folosit transportul prin persoane fizice, transferuri ilegale, prin banci romane si straine sau rambursari prin societatile care s-au interpus pe activitatile de import ale tarii cu produse energetice, Comisia SRI asteapta un raspuns din partea acelor beneficiari, a spus presedintele Comisiei SRI. Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat, miercuri, ca iesirea valutei din tara nu este o problema, aceasta fiind o problema pe vremea lui Ceausescu. "Ca si cum daca dvs. ati iesi cu 100 de dolari din tara ar fi o problema. Problema este cine acopera asemenea scurgeri. Nu cred ca cineva mai simte o diferenta mare intre lei si valuta despre care tot vorbim. Despre iesirea valutei din tara trebuie sa se discute mai pe larg, pentru ca ea nu reprezinta o problema, ea a fost pe vremea lui Ceausescu", a aratat Isarescu. El a spus ca pentru cazurile de spalare de bani exista un oficiu specializat – Oficiul National pentru Prevenirea Spalarii Banilor -, la care si BNR trimite sesizarile in acest sens.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *