Stiri si noutati

UE aloca Romaniei inca 143 milioane de euro prin Programul SAPARD

Uniunea Europeana (UE) va aloca Romaniei prin Programul SAPARD, incepand cu luna mai, 43 milioane de euro pentru silvicultura. Din totalul fondurilor, 30 milioane de euro sunt pentru impaduriri, pepiniere si refacerea drumurilor forestiere, iar 13 milioane de euro sunt destinati protejarii mediului inconjurator si a peisajului rural. In cazul impaduririlor si a pepinierelor, suma minima a valorii totale eligibile a proiectului este de 10.000 euro, iar suma maxima – 500.000 euro. Pentru drumurile forestiere se acorda fonduri pentru proiecte cu o valoare cuprinsa intre 10.000 euro si un milion de euro. Pentru absolut toate masurile acreditate, contributia publica oferita prin programul SAPARD este impartita astfel: 75% din bani provin de la UE si 25% de la Guvernul Romaniei.

 Padurile defrisate ilegal, reimpadurite de UE

Despaduririle in exces din ultimii 16 ani s-au soldat cu grave consecinte pentru mediul inconjurator, intre care inundatiile si alunecarile de teren, care au adus pierderi de vieti omenesti si pagube de miliarde de euro numai in ultimii doi ani. Pentru a impiedica defrisarile, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) va recurge la cai legale, conform Legii nr.38/2006, astfel incat proprietarii de paduri care nu au incheiat contractele de administrare si paza cu ocoalele silvice sa primeasca amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 lei noi, ne-a declarat Adrian Tibu, purtator de cuvant al MAPDR. El a adaugat ca cei care vor fi sanctionati nu vor mai avea dreptul sa-si valorifice masa lemnoasa. Cele mai mari probleme in domeniul silvic exista in judetele Bacau, Maramures, Neamt si Vrancea. „Primordial pentru noi este sa stimulam oamenii sa planteze copaci, sa refacem padurile si sa stopam defrisarile in exces, nu sa-i sanctionam”, a mai adaugat Tibu.

Fonduri prin Programul SAPARD pentru impaduriri

O dovada de stimulare o reprezinta masura SAPARD 3.3 privind protejarea mediului inconjurator si mentinerea peisajului rural si masura 3.5 care se refera la silvicultura. „Ne asteptam ca masura 3.5 sa atraga un numar mare de proiecte, mai ales pentru finantarea drumurilor forestiere”, a declarat Samoila Szabo, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), fosta SAPARD. Astfel, se acorda fonduri pentru construirea si modernizarea drumurilor forestiere publice sau private, cat si pentru construirea de sisteme de marcare, semnalizare si avertizare. Se urmareste si protectia padurilor impotriva incendiilor (perdele, bazine, instalatii). Pentru exploatarea forestiera se pot obtine fonduri privind dotarea cu utilaje, masini si instalatii pentru recoltarea lemnului si pentru incarcatul si transportul lemnului.

 Cine poate beneficia de banii UE pentru paduri

Potentialii beneficiari ai fondurilor destinate dezvoltarii silviculturii sunt: persoane fizice, proprietari de terenuri cu destinatie forestiera, persoane juridice, precum si bisericile, manastirile, scolile si consiliile locale In cazul impaduririlor se acorda fonduri pentru investitii pentru impadurirea de terenuri agricole productive si neproductive si, de asemenea, crearea perdelelor forestiere. Sunt stimulate si investitiile pentru crearea de pepiniere noi sau modernizarea celor existente, inclusiv pentru dotarea cu masini si utilaje specifice. Actele necesare obtinerii finantarii nerambursabile sunt cererea de finantare la care se anexeaza, in functie de natura proiectului, documentele cuprinse in lista documentelor justificative. Acestea se gasesc in Ghidul Solicitantului, specific fiecarei masuri de finantare, care se gaseste la centrele APDRP. Chiar daca UE aloca milioane de euro prin programele SAPARD pentru dezvoltarea agriculturii si a dezvoltarii rurale, populatia nu este foarte bine informata. Din rezultatele ultimului Eurobarometru reiese ca numai 48% din populatia din mediul rural a auzit de fondurile SAPARD si de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

UE ne aloca alte 100 milioane de euro prin SAPARD

Ieri, UE a alocat Romaniei inca 100 milioane de euro pentru patru noi masuri SAPARD, respectiv 1.2 privind modernizarea laboratoarelor sanitar-veterinare, fitosanitare si de siguranta a alimentelor, 3.2 privind dezvoltarea grupurilor de producatori si masurile 3.3 si 3.5 referitoare la protejarea agromediului si a silviculturii.
 Otilia Lungu
Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *