Pentru a contracara efectele negative ale masivelor defrisari de paduri, Regia Nationala a Padurilor (RNP) va continua si anul acesta programul de reimpadurire a suprafetelor ce sunt improprii culturilor agricole. Potrivit directorului RNP, Ion Dumitru, regia va cumpara peste 600.000 de hectare aride, teren pe care silvicultorii vor incerca sa-l integreze in fondul forestier national.
"Inca de anul trecut am preluat de la Agentia Domeniilor Statului aproximativ 18.000 de hectare pe care le-am reimpadurit. Anul acesta, am alocat 300 miliarde de lei pentru achizitionarea suprafetelor improprii culturilor agricole, astfel incat sa continuam programul de reimpaduriri", a declarat Ion Dumitru, cu ocazia sarbatoririi celei de-a 14-a editii a Zilei Silvicultorului.
Padurile reprezinta 26,7% din teritoriul tarii
Cu acest prilej, dupa ce i-a felicitat pe silvicultori, prin mesajul sau, premierul Adrian Nastase a tras un semnal de alarma privind continuarea programelor de reimpadurire. "In prezent, padurile noastre reprezinta doar 26,7% din teritoriul tarii (foarte aproape de procentul minim necesar de 25%, stabilit pe plan mondial) si numai 0,28% hectare/locuitor (sub minima necesara de 0,3 hectare).
De aceea, avem nevoie de masuri ferme, care sa vizeze stoparea defrisarilor la nivel national, pentru a impiedica periclitarea si distrugerea fondului forestier. In acelasi timp, este necesar sa se continue eforturile Ministerului Agriculturii si ale RNP – Romsilva pentru impadurirea unor noi suprafete de teren, pentru a reface si a mentine acest echilibru natural absolut necesar", se arata in mesajul premierului, transmis cu ocazia Zilei Silvicultorilor.
RNP administreaza 16 parcuri nationale
Potrivit sefului RNP, anul acesta, regia si-a propus atat continuarea procesului de regenerare a fondului forestier (n.n. – in aceasta primavara s-au regenerat 11.728 de hectare si s-au impadurit 1.900 hectare de terenuri degradate), cat si a protectiei padurilor, respectiv tratamente pe 52.633 hectare de padure, pentru combaterea daunatorilor la foioase, si a 2.335 hectare de paduri de rasinoase. "Pentru paza padurilor s-au desfasurat 13.460 actiuni si s-au constatat 541 de infractiuni si 3.091 de contraventii. In ceea ce priveste investitiile, am realizat peste 177% din programul prevazut pe cinci luni din fonduri proprii, iar din fonduri bugetare s-a realizat 152% din program", a mai spus seful RNP.
Si la valorificarea la export a produselor nelemnoase a reprezentat un succes in primele cinci luni ale anului acesta, RNP obtinand peste 7 milioane de dolari din aceasta activitate. Pe de alta parte, Regia Padurilor a preluat, anul acesta, peste 16 parcuri nationale si naturale, arii declarat protejate. "Pe langa preluarea acestor suprafete, am reusit sa incheiem si procedurile de licitare in vederea certificarii a inca trei milioane de hectare de padure", a mai spus Ion Dumitru.
Concurs national de calarie
Pe langa activitatile de baza, RNP a demarat o serie de programe specifice cresterii si valorificarii cabalinelor. Astfel, pe langa ameliorarea genetica, supravegherea si combaterea bolilor si asigurarea bazei de furajare, RNP a demarat si o serie de concursuri hipice. Astfel, ca urmare a lucrarilor de reabilitare a bazei hipice din cadrul Hergheliei Jegalia, in perioada 11-13 iunie a avut loc "Cupa Federatiei Ecvestre Romane – dresaj si saritura peste obstacole". Concursul a contat in clasamentul final din Campionatul National al Federatiei Ecvestre, iar sportivii au obtinut puncte atat la individual, cat si pe echipe. Publicul a fost asteptat pe toata durata competitiei si a putut admira, zilnic, peste 70 de cai.
Program de imbunatatire a activitatii RNP
Ion Dumitru a precizat ca pentru a putea imbunatati activitatea RNP, sunt necesare atat "instituirea unor intalniri periodice cu echipele manageriale de la nivelul directiilor silvice, organizarea cu o ritmicitate bine determinata a intalnirilor cu caracter de dezbatere si schimb de experienta, impreuna cu Societatea "Progresul silvic", Asociatia pensionarilor din Romania, ASAS si sindicatele din silvicultura, cat si revitalizarea relatiilor regiei cu institutiile de invatamant silvic universitar si preuniversitar, prin instituirea unor intalniri periodice ale conducerii regiei cu conducerile facultatilor si grupurilor scolare silvice".
Participare numeroasa la festivitate
Data fiind importanta "Zilei Silvicultorului", ce a coincis anul acesta cu implinirea a 265 de ani de la crearea corpului silvic in Romania, la manifestare au participat atat membrii corpului silvic, cat si reprezentanti ai Parlamentului, ai Ministerului Agriculturii, precum si ai organizatiilor neguvernamentale de profil.
"Ziua Silvicultorului" a dat astfel prilejul tuturor iubitorilor "aurului verde" sa-si aduca omagiul celor care si-au dedicat activitatea profesionala in scopul ocrotirii padurilor. Pe langa o analiza a problemelor cu care se confrunta padurea, cei prezenti la eveniment si-au reamintit, cu piosenie, de inaintasii lor. "La un asemenea ceas de sarbatoare, cred ca este oportun sa citez o parte din testamentul unuia dintre marii nostri inaintasi, silvicultorul Iuliu Moldovan, rostit cu prilejul sarbatoririi sale in mai 1934. "Cand primiti un coleg batran in mijlocul dumneavoastra, toti tineri si voinici, carora viitorul le are inca multe povesti de zis, va opriti, faceti un popas si stati de vorba cu vremuri de demult. Trecutul este trist, fiindca iti aduce aminte de inceputul sfarsitului. Dar este frumos cand poti sa zici ca ai un trecut plin de munca, de lupte, de idealuri implinite si neimplinite si care iti mai dau curaj de viata si de munca. Dumneavoastra, tinerii mei colegi, in apogeul tineretii, al puterii de munca, cu dorul de creatiune in toate, nu uitati ca sunteti dintre cei putini care, prin activitatea dumneavoastra, trebuie sa paziti codrii ce au mai ramas tarii, sunteti cei mai dezinteresati slujitori ai patriei si neamului romaneasc, care munciti pentru decenii si secole viitoare, poate fara a vedea suspendarea insufletirii si devotamentului dumneavoastra. Cand tu, silvicultor, departe de zgomotul lumii, te ocupi cu micii copii ai naturii, cand ii cresti, ii ingrijesti, cand le dai drumul in lume plantandu-i, cand ii urmaresti in viata si dezvoltare si ii dai posteritatii in stare de codri frumosi, cu altarele si cavalerii lor, cu viata lor plina de poezie si maretie mistice, vazandu-ti opera reusita, ce alta mangaiere si recompensa sufleteasca mai poti sa astepti de la bunul Dumnezeu? Va conjur sa iubiti padurea, sa aveti o dragoste netarmurita de meserie dumneavoastra si sa mergeti inainte pana la culmile cele mai inalte", a conchis Ion Dumitru, directorul general al RNP, in mesajul adresat silvicultorilor.
Have something to add? Share it in the comments.