Stiri si noutati

Activitatile de cadastru vor trece in subordinea Ministerului de Interne

Carmen Neacsu, Stefan Etves

In sedinta din aceasta saptamana, Guvernul va discuta un proiect de act normativ de modificare de urgenta a Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare, principala noutate fiind crearea unui sistem unic de inregistrare a proprietatii, care sa uneasca publicitatea imobiliara cu cadastrul.

Legat de aceasta din urma, proiectul elaborat la solicitarea conducerii Bancii Mondiale (BM) propune crearea unei singure structuri organizatorice, respectiv Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, dupa cum ne-au declarat surse guvernamentale.

Birourile de carte funciara, luate de la judecatorii

Noua Agentie Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara va functiona in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor si se va infiinta prin reorganizarea Oficiului National de Cadastru, Geodezie si Cartografie si preluarea activitatii de publicitate imobiliara de la Ministerul Justitiei. In subordinea agentiei va functiona Centrul National de Geodezie, Cartografie, Fotogramie si Teledetectie, care va rezulta din reorganizarea Institutului de Geodezie. Agentia va fi condusa de un consiliu de administratie format din noua membri, din care unul va fi director general si presedinte. In cadrul agentiei se va infiinta Directie de Publicitate Imobiliara, care va coordona activitatea birourilor de carte funciara.

Dreptul de proprietate (si celelalte drepturi reale) asupra unui imobil se va inscrie in cartea funciara pe baza actului prin care acesta s-a constituit sau transmis, numai daca este incheiat in forma autentica, mai propune proiectul.

Birourile de carte funciara si personalul acestora isi vor continua activitatea in cadrul judecatoriilor, unde vor colecta taxe pana la data la care vor fi preluate efectiv de oficiile de cadastru.

Critici si propuneri de la BM si CE

La ora actuala, potrivit Legii 7/1996, activitatile de cadastru si publicitate imobiliara se desfasoara prin intermediul Oficiului National de Cadastru, Geodezie si Cartografie. La acesta se adauga birourile de carte funciara de pe langa judecatorii, precum si ministerele si alte institutii care realizeaza cadastre de specialitate. "Activitatea lor specifica reglementata de numeroase acte normative a generat paralelisme, neconcordante in procesul decizional si in ritmul de executare a lucrarilor", ne-au declarat aceleasi surse. Acesta este si motivul pentru care Banca Mondiala a sesizat Executivul asupra faptului ca activitatea acestor institutii este caracterizata de ineficienta administrativa si lipsa de cooperare.

Prin preluarea birourilor de carte funciara de catre oficiile de cadastru si publicitate imobiliara, se doreste degrevarea activitatii instantelor judecatoresti si eliminarea unor atributii care nu se inscriu in sfera judiciara, propunere facuta de altfel si de catre Comisia Europeana. Astfel, inregistrarea drepturilor asupra proprietatii imobiliare devine o functie administrativa, fata de cea judiciara din prezent.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *