Susanele.ro

Alimentele se vor scumpi in februarie din cauza cresterii pretului la gaze si energie

Romanii vor avea de infruntat in aceasta iarna un nou val de scumpiri, in special la alimentele de baza, in urma cresterii exagerate a tarifelor la utilitati. Primele scumpiri au venit chiar din prima zi a noului an, cand pretul la gazele naturale a fost majorat cu circa 17%, iar cel la energia electrica, cu 2%.

Producatorii din industria alimentara spun ca in ceea ce priveste alimentele, efectele se vor resimti incepand cu luna februarie. In plus, apar si alti factori care determina cresterea pretului la produsele alimentare, precum scumpirea materiei prime. Cresterile de preturi nu se vor opri in aceasta iarna. Pana la mijlocul anului, se anunta noi posibile majorari la utilitati: la gazele naturale, in aprilie si iulie, la energia electrica, in iulie si tot in vara, la energia termica. In functie de evolutia preturilor pe piata internationala, sunt asteptate majorari si la carburanti.

Fiecare producator isi stabileste pretul

"Este posibil ca painea sa scumpeasca, dar nu acum imediat, pentru ca ianuarie este, de obicei, luna cu cele mai slabe vanzari", ne-a declarat Aurel Popescu, presedintele asociatiei producatorilor din industria de panificatie, ROMPAN. Acesta a precizat ca o crestere a pretului la paine este posibila catre sfarsitul lunii februarie. Nivelul majorarii va fi stabilit de fiecare producator in parte. "Totul difera de la un agent economic la altul, fiecare are costuri diferite. De exemplu, unii au un consum de gaze naturale mai mare decat altii. De aceea, este greu de spus cu cat s-ar putea scumpi painea. De asemenea, sunt asteptate si alte influente, ca scumpirea graului care acumuleaza costuri cu depozitarea in silozuri. Deocamdata, folosim graul pe care l-am cumparat in toamna si suntem aprovizionati pana la sfarsitul lui februarie", ne-a spus Popescu.

Se va crea panica in randul consumatorilor

Producatorii din industria carnii anunta si ei scumpiri, dar mai mult ca urmare a politicilor vamale. "Noi acum suntem in «stand-by». Utilitatile nu au o influenta foarte mare asupra costurilor, dar vrem sa vedem ce taxe vamale vom avea la import. Am aflat cu stupoare ca pe 15 februarie expira conventia privind unele facilitati acordate la import. Si, in plus, a fost introdusa o taxa de 2.000 euro pe care trebuie sa o dam la fiecare import drept garantie vamala. Aceasta garantie este inapoiata abia dupa 30 de zile", ne-a declarat Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii. Acesta a mai afirmat ca in februarie se vor produce scumpiri in lant. "Toata lumea este in alerta. Painea se va scumpi din cauza gazelor naturale, apoi se vor scumpi si celelalte. Practic, se creeaza panica. Pana acum, fiind sarbatorile de iarna, s-a mers mult pe discount-uri", a precizat Minea.

Procesatorii cer anularea taxelor vamale

Reprezentantii Asociatiei Romane a Carnii au inceput sa vorbeasca despre scumpirea produselor din carne inca din decembrie. Acestia au anuntat ca in cazul in care Ministerul Agriculturii nu va reduce la sub 5% taxele vamale la importuri, pretul la carne va creste cu 15%.

"Daca va fi introdusa taxa vamala unica de 20%, atunci pretul la carcasa va creste cu circa 20%, in timp ce pretul produselor din carne de porc va creste cu circa 13-14%, daca tinem cont ca materia prima reprezinta peste 70% din pret", a declarat recent Sorin Minea. Importurile de carne de porc transata si congelata sunt scutite, deocamdata, de la plata taxelor vamale, spre deosebire de carnea refrigerata, unde se aplica taxe de 20%. In acelasi timp, la importurile de carne congelata in carcasa se aplica o taxa de 45%. In ceea ce priveste carnea refrigerata, taxa vamala este de 10% la carcasa, comparativ cu 20% la pulpa fara os, piele, muschi file si jambon.

Claudia Botezatu
sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *