Stiri si noutati

Animalele domestice vor avea pasapoarte si microcipuri

Ilinca Teodoriu

Incepand din 2005, nici un crescator de animale nu-si va mai putea valorifica productia decat daca exemplarele vandute au pasaport individual si sunt inregistrate in evidentele Agentiei Nationale Sanitar- Veterinare (ANSV). De ase-menea, potrivit reprezentantilor ANSV, animalelor li se vor aplica crotalii din plastic, pe care vor fi gravate codul judetului si numarul de inregistrare, pe care il primeste fiecare exemplar, asa cum va fi inregistrat in baza de date a ANSV. In plus, autoritatile intentioneaza sa adopte doua acte normative potrivit carora cabalinelor si cainilor li se vor aplica microcipuri, cu ajutorul carora animalele vor fi iden-tificate si urmarite in per-manenta. Astfel, din 2004, toti crescatorii de animale vor fi obligati sa declare orice nastere in termen de sapte pana la 30 de zile. "Fara pasaportul ce va contine codul cu numarul crotaliei, date despre descendentii exemplarului, precum si alte informatii ce vor fi utilizate in cazul unor epidemii, nici un crescator nu va putea vinde in targ sau in abator animalul respectiv. Exemplarul nu va putea fi nici instrainat sau donat, chiar daca beneficiarul ar fi o persoana din familie", a declarat ieri Corneliu Vintila, director in ANSV.

Nu exista sistem de identificare a animalelor

Introducerea in legislatia autohtona a acestor noi "obli-gatii" constituie o etapa a adoptarii acquis-ului comunitar. "Este obligatoriu sa adaptam legislatia noastra la cea a UE, cel putin in sectorul veterinar. La ora actuala, evidenta animalelor se bazeaza pe datele existente la medicii veterinari. Vom crea un sistem com-puterizat de evidenta a tuturor animalelor", a adaugat Vintila.

Cheltuielile pentru realizarea bazei de date si achizitionarea crotaliilor depasesc 2,82 milioane de euro, din care un milion reprezinta contributia statului roman, restul banilor provenind din fonduri UE, prin programul PHARE. Potrivit programului stabilit de Mi-nisterul Agriculturii, iden-tificarea tuturor bovinelor din Romania va fi finalizata la 30 iunie 2004, iar pana la sfarsitul anului 2004 va fi emis primul pasaport pentru animale. De asemenea, identificarea porcinelor va fi incheiata la sfarsitul anului 2005. Amenzile pentru cei care nu vor respecta pre-vederile legate de inregistrarea animalelor vor fi cuprinse intre 3 si 50 milioane de lei.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *