Stiri si noutati

Arieratele comerciale ale 22 de societati ar putea fi mutate in ograda AVAS

Consuela Stegarescu, Stefan Etves

Datoriile istorice acumulate de 22 de societati comerciale cu capital majoritar de stat la furnizorii de gaze naturale si energie electrica ar putea fi achitate din veniturile Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), releva doua proiecte de acte normative.

Astfel, datoriile restante la sfarsitul lunii aprilie ale societatilor Metalurgica – Aiud, Remar – Pascani, Fortpres Cug – Cluj- Napoca, UTA – Arad, Unirea – Cluj-Napoca, Rulmentul – Brasov, Grantmetal – Bucuresti, Arteca – Ilfov, Arteca – Jilava, Hidrosib – Sibiu, GRIRO – Bucuresti, Famos – Suceava, Moldoplast – Iasi, Fepa – Barlad, Aversa – Bucuresti, Romplumb – Baia Mare, Severnav – Drobeta Turnu Severin, Turol – Oltenita, Solventul – Timisoara, ICMRS – Galati, UVCP – Targu Magurele si Agmus – Iasi vor fi achitate furnizorilor de utilitati, adica Distrigaz Nord, Distrigaz Sud sau Electrica din veniturile AVAS, conform unui proiect de hotarare de Guvern. Primele sapte dintre societatile precizate au datorii atat la furnizorul de gaze naturale, cat si la cel de energie electrica.

Nivelul datoriilor va fi stabilit de o comisie formata dintr-un reprezentant al AVAS, Ministerului Economiei si Comertului, Ministerului Finantelor si unul al societatii respective. Cele trei institutii enumerate sunt de altfel si cele care au intocmit cele doua proiecte de acte normative.

Conditii de creditare laxe

Conform proiectului de hotarare, AVAS va incheia in maximum cinci zile de la publicarea actului normativ contracte de imprumut cu fiecare dintre societatile mentionate mai sus. Imprumuturile vor fi acordate pe o perioada de cel mult cinci ani, cu dobanda la nivelul BUBOR si cu o perioada de gratie intre 6-12 luni, atat pentru rata de capital, cat si pentru dobanda. Sumele imprumutate vor fi transferate de AVAS direct in contul furnizorului de utilitati.

Arieratele, mutate in alta ograda

Pentru a reglementa aceste imprumuturi, Guvernul a intocmit si un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care completeaza OU 8/2003 privind stimularea procesului de restructurare, reorganizare si privatizare cu prevederea ca AVAS poate acorda astfel de imprumuturi, din veniturile obtinute conform legislatiei in vigoare, unor societati din portofoliul sau. "Prin acordarea acestor imprumuturi se va realiza, pe langa sprijinirea concreta a societatilor comerciale beneficiare, privatizarea acestora sau diminuarea arieratelor din economie prin recuperarea de catre furnizorii de utilitati a sumelor reprezentand datorii istorice acumulare in decursul timpului de societatile cu capital majoritar de stat", se argumenteaza in nota de fundamentare a acestui document. Totodata se precizeaza ca situatia economico- financiara a societatilor ramase in portofoliul AVAS este "foarte dificila".

Autoritatile doresc rezolvari rapide

De asemenea, se subliniaza "caracterul de urgenta" al acestui proiect de ordonanta, argumentat prin "necesitatea stringenta de reducere imediata a arieratelor din economie, de aplicare urgenta a masurilor de restructurare in vederea redresarii economice si financiare a societatilor aflate in dificultate, cat si necesitatea trecerii in proprietate privata a acestora". Un alt argument forte adus de initiatori este "necesitatea indeplinirii aranjamentelor asumate de Guvernul Romaniei fata de organismele financiare internationale".

Aviz negativ pentru proiect

Ministrul-delegat pentru relatia cu Parlamentul, Acsinte Gaspar, nu a avizat favorabil adoptarea proiectului de ordonanta de urgenta precizat. Conform prevederilor Constitutiei republicate, Guvernul poate adopta ordonante de urgenta "in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata". Gaspar sustine ca argumentele aduse de initiatori pentru a releva situatia extraordinara sunt prezentate "prea general". "Prin urmare, in cazul in care nu exista imprejurari obiective si stringente care impun adoptarea reglementarii prezentate si care sa fie enuntate atat de nota de fundamentare, cat si in preambulul proiectului, consideram ca acest proiect de ordonanta de urgenta nu poate fi adoptat".

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *