Stiri si noutati

Autoritatile, acuzate ca submineaza productia si importul de centrale termice

Stefan Etves

Dupa patru ani in care vanzarile de centrale termice au crescut constant, actualmente, acestea sunt in declin, ca urmare a ?piedicilor? puse de unele grupuri de interese, a declarat, ieri, Klaus Hornoff, presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice (APICT). El a adaugat ca din cele peste 200.000 de centrale comercializate anul trecut in Romania, circa 10% au fost introduse ilegal pe piata.

Din datele asociatiei, in perioada 2000-2004 din cele 2.696.360 de apartamente racordate la RADET, 776.360 s-au debransat, a declarat, ieri, Daniela Sofia, economist in cadrul APICT.

?Numai de la inceputul anului si pana la 31 martie, circa 200.000 de apartamente au fost debransate. In momentul de fata, aproximativ 1,9 milioane de apartamente mai sunt bransate la RADET?, a precizat reprezentanta APICT. Ea a mentionat ca au fost comercializate, in 2003, circa 240.000 de centrale termice.

RADET a redus importul de centrale

Reprezentantii asociatiei acuza autoritatile ca incearca sa limiteze numarul debransarilor, incalcand, astfel, dreptul populatiei de a opta pentru modalitatea dorita de asigurare a confortului casnic.

Presedintele APICT apreciaza ca utilizarea centralelor termice nu este periculoasa, cu conditia respectarii tuturor prevederilor legale in domeniu, insa a atras atentia asupra calitatii nesatisfacatoare in care este efectuata, de multe ori, instalarea aparatului, precum si a unitatilor intrate pe piata ilegal, ?la negru?. ?Totodata, ca urmare a numarului mare de acte si aprobari pe care populatia trebuie sa le prezinte pentru a primi aprobarea de debransare, multe dintre aparatele vandute nu au fost inca montate?, a explicat Klaus Hornoff.

In completare, Olimpiu Achim, vicepresedinte al APICT, a spus ca eliminarea treptata a subventiilor la energia termica, anuntate de autoritati, este un prim-pas marunt in normalizarea situatiei. ?Dorim un regim concurential corect pe aceasta piata si concuram cu un partener care, la ora actuala, are painea si cutitul in mana?, a mai spus Achim.

La randul ei, Mariana Kober, membru in consiliul director al APICT, a apreciat ca RADET a redus artificial productia si importul de centrale, limitand dreptul cetatenilor la o alternativa la sistemul centralizat si necompetitiv.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *