Stiri si noutati

Banca Mondiala: ‘Da’ stergerii datoriilor tarilor sarace

Banca Mondiala a decis, duminica, in cadrul reuniunii sale anuale, anularea unor datorii de pana la 55 de miliarde de dolari acumulate de cele mai sarace tari din lume, o decizie ce survine dupa anuntul anterior al Fondului Monetar International care sustine la randul sau acest plan, transmite BBC.
Liderii celor mai industrializate tari din lume – Grupul G8 – au propus, in urma reuniunii lor din luna iulie, ca unele din cele mai sarace tari din lume sa fie scutite de plata datoriilor. Ministrul de Finante al SUA, John Snow, a afirmat ca Banca Mondiala, mai precis comisia pentru dezvoltare a acesteia, "a aprobat anularea 100% a datoriilor".
"Asteptam aprobarea finala a comisiilor executive ale Fondului Monetar International si Bancii Mondiale pentru a incepe sa punem in practica planul," a declarat John Snow, potrivit BBC.
18 tari sarace vor fi scutite de plata unei sume de circa 40 de miliarde de dolari intr-o prima etapa, urmand ca suma finala sa atinga 55 de miliarde de dolari. Unele tari – printre care Belgia si Olanda – s-au plans ca natiunile bogate nu ajuta financiar Banca Mondiala care va suferi pierderi bugetare importante in urma anularii acestor datorii. Dar criticile au fost depasite de promisiunea comuna a membrilor G8 ca nu vor accepta diminuarea resurselor institutiilor financiare internationale. Astfel, natiunile indatorate ar putea incepe sa beneficieze de anularea datoriilor incepand de la sfarsitul anului 2005.
Aproximativ 70% din bani sunt datorati Bancii Mondiale, restul de 30% fiind datorati Fondului Monetar International si Bancii Africane pentru Dezvoltare. Se asteapta ca cele 18 tari sa economiseasca anual sume de circa un milion si jumatate de dolari, bani ce ar putea fi folositi pentru combaterea saraciei.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *