Stiri si noutati

BCE: Romanii vor fi platiti in euro abia in 2014

Potrivit unui studiu al Bancii Centrale Europene (BCE), romanii vor incasa salariul in moneda europeana in 2014, cu trei ani mai tarziu decat Ungaria, care va face acest pas in 2011, si cu cinci ani mai tarziu fata de Slovacia, care va adopta moneda euro in 2009. Aderarea deplina a Romaniei la zona euro se va petrece in intervalul 2010-2014, daca sunt continuate procesele de crestere economica si o data cu incheierea procesului de dezinflatie graduala in 2007, se arata in studiul citat de Banii Nostri.

Pentru a adopta euro, Romania va trebui pana in 2010 sa respecte anumite conditii, cea mai importanta fiind implementarea unei piete de capital cu dobanzi foarte scazute, in care dobanda maxima sa se situeze la 1,5 puncte procentuale peste nivelul european, conform Tratatului de la Maastricht. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spunea ca, de la momentul intrarii in UE, noile state membre au nevoie in general de sase ani pentru a se pregati sa digere noua moneda, dar se poate astepta si mai mult de sase ani. Ultimul pas pe care il va face Romania in directia introducerii euro ca moneda unica va fi participarea obligatorie, in perioada 2010-2012, la Mecanismul Cursurilor de Schimb (Exchange Rate Mecanism – ERM II), ce reprezinta una dintre conditiile Tratatului de la Maastricht. Participarea la ERM II este obligatorie cu cel putin doi ani inainte de intrarea in zona euro.

BCE precizeaza ca Slovacia si Polonia vor intra in ERM II in 2006, Republica Ceha va intra in 2006-2007, iar Ungaria va face acest pas in 2007-2008. (M.D.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *