Aceasta prevedere, inclusa intr-un proiect de ordonanta de urgenta, a fost ceruta de reprezentantii celor doua institutii, au declarat surse din Autoritatea pentru Privatizare citate de Mediafax.
"Ei doresc sa cunoasca exact care sunt fondurile pe care statul este dispus sa le angajaze daca vor solicita sa iasa din afacere", au afirmat sursele precizate. BERD si IFC au incheiat, la sfarsitul anului trecut, un acord pentru preluarea a 25% din actiunile BCR la valoarea de 222 de milioane dolari.
Cei doi investitori vor avea dreptul sa vanda Autoritatii pachetul detinut la BCR, in cazul in care "conduita partii romane in procesul de privatizare nu va fi conform practicilor pe plan mondial". In acelasi timp, APAPS va fi obligata sa rascumpere titlurile. BERD si IFC vor obtine sumele investite doar dupa o perioada cuprinsa intre 60 si 150 de zile de la formularea cererii privind clauza de rascumparare, timp in care se va cauta o solutie de rezolvare a eventualelor probleme.
Un nou termen pentru plata actiunilor
Presedintele BCR, Nicolae Danila, a declarat, saptamana trecuta, ca tranzactia cu BERD si IFC va fi incheiata pana la sfarsitul lunii aprilie. Plata actiunilor cumparate de BERD si IFC este conditionata de schimbarea statutului BCR, in principal prin separarea functiilor administrative de cele executive de la nivelul conducerii bancii. Modificarile vor fi aprobate in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, care ar putea avea loc in data de 23 aprilie, cind vor fi numiti membrii consiliului de administratie si conducerea executiva.
Pachetul poate fi rascumparat oricand
La randul ei, Autoritatea pentru Privatizare poate sa apeleze la optiunea de rascumparare, totala sau partiala, a actiunilor achizitionate de BERD si IFC, care vor fi obligate sa vanda.
"Daca exista un investitor strategic pentru actiunile BCR, APAPS poate oricand sa isi exercite aceasta optiune, iar tranzactia se va efectua la un pret prestabilit", au mai spus sursele citate. Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, a declarat, recent, ca in urma interesului manifestat de mai multe banci internationale, statul va lansa o oferta publica pentru vanzarea a 25% din capitalul bancii. El a precizat ca autoritatile romane au discutat pe aceasta tema cu reprezentantii BERD si IFC, iar cele doua institutii nu au formulat obiectii. In cazul majorarilor de capital social ale BCR, impuse de lege sau de reglementarile BNR, APAPS va avea dreptul sa subscrie actiuni noi pe cota detinuta de stat, pe cea detinuta de BERD si IFC, precum si pe cota celorlalti actionari care nu au subscris. Dreptul de subscriere al APAPS se va exercita pana la atingerea nivelului de capitalizare cerut de reglementari.
Salariatii bancii vor plati 10.350 lei pe actiune
In ceea ce priveste Asociatia Salariatilor BCR, pachetul de actiuni de 8% din capitalul social al bancii va fi achizitionat la pretul de 10.350 lei/actiune.
Titlurile astfel obtinute nu vor putea fi instrainatate sau grevate cu sarcini pana la privatizarea bancii sau pana la vanzarea pachetului detinut de catre BERD si IFC. Asociatia Salariatilor este constituita din membri ai consiliului de administratie, angajati si pensionari care au avut ultimul loc de munca in banca.
Capitalul social al BCR se ridica la 7.924 miliarde de lei si este impartit in 792.488.750 de actiuni a cate 10.000 de lei fiecare.
Have something to add? Share it in the comments.