Controlul efectuat de Garda Financiara (GF) Centrala la "sora" sa mai mica din Harghita a scos la iveala o increngatura de afaceri si prietenii, mai mult sau mai putin interesate, intre omul de afaceri Csibi Istvan, seful GF Harghita, si un alt sef de divizie, ambii propusi a fi eliberati din functie.
Ochiul stapanului ingrasa turma
Cei doi sunt acuzati de favorizarea firmelor apartinand lui Csibi Istvan si de efectuarea de controale "excesive" la celelalte companii cu activitate similara. Autoritatea Nationala de Control (ANC) a mai cerut si extinderea cercetarilor privind sursele financiare care au contribuit la averea celor doi angajati ai GF Harghita. Una dintre concluziile care pot fi trase din verificarile ANC la Harghita este aceea ca sefii Garzii judetene nu au organizat la fel de eficient ca pe propria avere activitatea institutiei pe care o conduceau. Astfel, in urma verificarilor privind averea comisarului-sef al GF Harghita, Moise Flueras, si a comisarului-sef de divizie, Stefan Gogu, s-a ajuns la concluzia ca "exista suspiciuni in ceea ce priveste bunurile achizitionate si veniturile obtinute" de acestia, ca si "incompatibilitati si conflicte de interese in exercitarea functiei publice", dupa cum a informat ieri seful ANC. Astfel, la un nivel al veniturilor anuale estimat la circa 300 milioane de lei, seful GF Harghita a reusit sa fie proprietarul unui apartament si al unei case de locuit, cumparate in perioada 1999-2001. La acestea se adauga si doua case de vacanta, dobandite in 1993, cu o valoare de impozitare de 630 milioane de lei. In plus, comisarul detine si doua autoturisme, respectiv un Mercedes Benz, model C220 CDI, fabricat in 2000, cumparat in 2001 in leasing de la o societate din Germania pentru aproape 40.000 DM. Celalalt autoturism, un Opel Astra, a fost cumparat in 2001 cu 9.800 DM si este inmatriculat pe numele sotiei comisarului-sef, Doina Flueras. Aceasta din urma este angajata firmei Harghita SA (fosta ICRA Harghita) din anul 1997, in functia de subinginer chimist. Societatea apartine lui Csibi Istvan. Aceasta situatie l-a determinat pe Ionel Blanculescu sa declare ca acest conflict de interese se afla la baza prejudiciului de peste 17 miliarde de lei adus bugetului de stat de doua firme ale lui Istvan, prejudiciu "care nu din intamplare nu a fost descoperit de GF Harghita, care a inchis ochii, ci de GF Centrala".
Comisarul-sef al Garzii Financiare, Marian Pasulea, a aratat ca Parchetul General a infirmat decizia de neincepere a urmaririi penale in cazul prejudiciului amintit, infaptuit de firmele lui Istvan. Initial, Parchetul Harghita a considerat ca aspectele sesizate de raportul intocmit de Garda Financiara sunt insuficiente pentru a continua cercetarile.
Flueras si-a cladit averea cu 600 de oi
Potrivit declaratiei de venit si a explicatiilor date echipei de control, seful GF Harghita a avut ca surse de venit salariul, banii obtinuti din cresterea si vanzarea a circa 600 de oi, sumele trimise de fiul si cumnata sa, ambii domiciliati in SUA, precum si banii proveniti din vanzarea unui apartament si a unui teren, ambele valorand cate 200 milioane de lei. Ionel Blanculescu a apreciat ca atat Flueras, cat si Stefan Gogu, sef de divizie la GF Harghita, sunt suspectati ca au avut si alte venituri in afara celor declarate. Stefan Gogu are in folosinta un autoturism BMW X 5 care apartine societatii Andra SRL, la care sotia si fratele acestuia sunt actionari majoritari. Cei doi mai detin o firma, fiind de remarcat ca nici una nu a fost verificata niciodata, timp de patru ani, nici de GF, nici de Finantele Publice locale. Si mai interesant este ca GF nu a efectuat, intre 2001 si 2004, nici un control de fond la "toate societatile cu care firmele Andra si Marand deruleaza activitati comerciale", a spus Blanculescu. Daca s-au efectuat verificari, s-au aplicat "amenzi minime partenerilor de afaceri".
Siragul bilelor negre…
Bilantul activitatii GF Harghita l-a nemultumit pe seful ANC, care a anuntat ieri ca urmeaza controale la inca o sectie "foarte importanta a GF". Blanculescu a mai anuntat ca va fi verificata si situatia controalelor GF efectuate din 1997 si pana acum, pentru a vedea "de ce unele firme sunt mai controlate decat altele", situatie reclamata de oamenii de afaceri. Astfel, numarul firmelor din Harghita la care s-au constatat abateri a scazut in 2003 cu 30%, fiind consemnata si o reducere a numarului controalelor efectuate, ca si o micsorare a veniturilor incasate la bugetul de stat. De asemenea, numeroase acte de control nu au fost bine fundamentate, peste 80% din cazuri fiind pierdute in instanta.
Have something to add? Share it in the comments.