Stiri si noutati

BNR a dat, ieri, semnalul scaderii dobanzilor

"Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a evaluat recentele evolutii in procesul de dezinflatie si in conturile externe, precum si tendintele pentru perioada urmatoare si a decis reducerea ratei dobanzii de interventie a bancii centrale cu 0,5 puncte procentuale", a anuntat, ieri, BNR. Aceasta dobanda a scazut de la 21,25% la 20,75%.

Reducerea dobanzii a fost anuntata in ultimele saptamani de oficialii BNR, care nu au precizat insa momentul reducerii si nivelul la care va ajunge aceasta. "Vor scadea si bancile comerciale dobanzile in urma reducerii dobanzii de interventie; este un proces de scadere a dobanzilor, care a inceput deja", apreciaza analistul economic Ionut Popescu. De exemplu, BCR a micsorat cu un punct procentual unele dintre dobanzile practicate in urma cu doua saptamani.

Politica prudenta, in continuare

BNR atrage atentia ca va mentine conduita prudenta in politica monetara, in stransa corelatie cu evolutia cererii agregate si a importurilor, care au continuat sa creasca in ritmuri inalte, de natura sa induca riscuri pentru procesul de dezinflatie si pentru conturile externe. "Consiliul de Administratie subliniaza hotararea sa de a pastra politica monetara in parametrii necesari atingerii tintei de inflatie de 9% pentru acest an si 6% pentru 2005", se precizeaza in comunicatul BNR.

Dobanda de interventie reprezinta nivelul ratei platite de banca centrala pentru depozitele atrase de la banci in cadrul operatiunilor de politica monetara. Incepand cu luna august a anului trecut, BNR a majorat dobanda in trei etape, pana la 21,25% pe an, pentru depozitele cu scadenta la o luna.

Reprezentantii bancii centrale au afirmat in mai multe randuri ca institutia analizeaza oportunitatea reducerii dobanzii inainte de sfarsitul primului semestru, ca urmare a evolutiei indicatorilor macroeconomici, in principal cursul bun al inflatiei.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *