Stiri si noutati

Bursele functioneaza fara autorizarea CNVM

Potrivit precizarilor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), nici o bursa sau societate bursiera din Romania nu a solicitat pana in prezent autorizarea operatiunilor efectuate. Scuza acceptata chiar si de catre CNVM este aceea ca, desi OUG nr. 27.2002, aprobata de Legea 512/2002 cere autorizarea acestor societati in termen de 12 luni, bursele mai pot astepta inca maximum 90 de zile, pana la publicarea de catre CNVM a regulamentului de aplicare a actelor normative mentionate. Dupa un an, societatile bursiere care nu vor fi autorizate nu vor mai avea dreptul sa utilizeze cuvantul "bursa" in denumirea lor. "Aceasta nu inseamna ca, in prezent, bursele de marfuri sau societatile bursiere functioneaza in afara legii.

Ele pur si simplu nu sunt autorizate de CNVM, dar pot efectua operatiunile prevazute in statutul de functionare ca societati comerciale", ne-a declarat Radu Ene, director in cadrul CNVM. El a mentionat insa ca, anterior Ordonantei 27/2002, era in vigoare Legea 129/2000, al carei regulament de aplicare stabilea ca, pana in august 2002, fiecare societate bursiera sau bursa trebuia sa ceara autorizarea din partea CNVM.

De prisos sa mai amintim ca nici pana la acea data nu s-a "inghesuit" vreo bursa sa ceara autorizarea respectiva. Potrivit noilor reglementari, la constituire, societatea de bursa trebuie sa ceara CNVM autorizatia de infiintare, in temeiul careia se va putea inregistra la Oficiul Registrului Comertului. (A.D.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *