Cabinetul rus a aprobat, joi, proiectul de buget pe 2006, proiect care vizeaza o crestere de aproximativ 40 de procente a cheltuielilor bugetare, acest lucru fiind posibil in urma cresterii veniturilor la buget datorita nivelul record inregistrat de pretul barilul petrolului pe pietele mondiale, informeaza AP.
Proiectul de buget, care urmeaza sa fie supus aprobarii parlamentului la finele acestei luni, are la baza tocmai ideea unor venituri sporite din exporturile petroliere, cu conditia ca pretul mediu al unui baril de petrol sa ramana peste pragul de 40 de dolari. Nivelul total al cheltuielilor este fixat la 4.270 miliarde ruble (150 miliarde dolari), in crestere cu aproximativ 40 de procente comparativ cu 3.048 miliarde ruble prevazute in proiectul de buget pe acest an. Similar, nivelul total al veniturilor la buget este estimat la 5.460 miliarde ruble (192 miliarde dolari), in crestere puternica comparativ cu 3.326 miliarde ruble in 2005. Potrivit acestor estimari, in 2006 surplusul bugetar ar urma sa fie de aproximativ 776 miliarde ruble (27,3 miliarde dolari), adica echivalentul a 3,2 procente din Produsul Intern Brut.
Premierul rus, Mikhail Fradkov, a dat asigurari ca oficialii de la Moscova se vor asigura ca aceste fonduri sporite vor fi cheltuite in mod eficient, insa analistii sunt de parere ca guvernul rus va incepe sa abandoneze politica sa fiscala stricta din ultimii ani in schimbul unor masuri populiste, avand in vedere apropierea alegerilor parlamentare si prezidentiale programate pentru 2007 si 2008. Mikhail Fradkov a apreciat proiectul de buget pe 2006 drept un "buget de dezvoltare" si a cerut colegilor sai din Cabinet sa se asigure ca banii sunt cheltuiti intr-o maniera responsabila.
Potrivit proiectului de buget, o mare parte din sumele sporite de la capitolul cheltuieli vor merge spre sectorul apararii, care in 2006 ar urma sa beneficieze de un buget de 668 miliarde ruble (23,47 miliarde dolari), in crestere cu 21 procente comparativ cu 2005. Cheltuielile sociale vor beneficia si ele un buget de 210 miliarde ruble (7,38 miliarde dolari), in crestere cu 14 procente comparativ cu 2005, ceea ce, in principiu, ar trebui sa permita cresterea semnificativa a salariilor angajatilor din sectorul de stat. De asemenea, si bugetul pentru sanatate si sport va fi majorat cu 64 procente ca si bugetul pentru educatie, care va fi majorat cu 25 de procente.
In perioada care a trecut de la criza financiara din 1998 si pana in prezent, Rusia a inregistrat o crestere economica solida, gratie in mare parte nivelului ridicat al pretului petrolului, provocat de cresterea cererii de energie din partea marilor consumatori mondiali, SUA si China, precum si de temerile privind securitatea instalatiilor petroliere din Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, intr-un raport publicat in luna iunie a acestui an, Fondul Monetar International a avertizat Rusia ca daca nu face nimic pentru revigorarea altor sectoare economice si nu se distanteaza de dependenta sporita de veniturile inregistrate din exporturile de petrol, cresterea sa economica ar putea sa fie dificil de sustinut.
Have something to add? Share it in the comments.