Guvernul se lauda cu primul "gol" marcat in negocierile cu Fondul Monetar International (FMI), insa prestigioasa institutie financiara se abtine de la comentarii, lasand loc liber zvonurilor si interpretarilor de tot felul. Mai intai, reprezentantii Executivului au lasat sa se "scurga" in media, sub rezerva anonimatului, informatia ca FMI a acceptat ca Romania sa aiba programat in acest an un deficit bugetar de 0,7%, pentru ca apoi oficialii institutiilor abilitate sa nu confirme, dar nici sa nu infirme proaspata stire. "Daca ziarele au scris ca FMI a acceptat un deficit bugetar de 0,7% din PIB, inseamna ca asa e. Nu e cum scriu ziarele?", ne-a raspuns la intrebarile puse pe aceasta tema un reprezentat al Ministerului Finantelor Publice.
In acelasi timp, oficialii FMI ne informat ca raspunsul rezidentului Fondului in Romania, Graeme Justice, la solicitarile ziaristilor, era ieri unul singur: "No comment"! Astfel, in lipsa informatiilor certe, zvonurile s-au multiplicat "nederanjate".
Videanu: ?Confirm disponibilitatea FMI?
"Confirm disponibilitatea FMI de a gasi solutii chiar in conditiile unui deficit mai mare de 0,4-0,5% pe care il discutasem initial. Exista disponibilitate atat din partea FMI, dar si din partea noastra sa gasim solutiile, iar noi credem ca un deficit de 0,7% poate sa rezolve toate problemele", a declarat vicepremierul Adriean Videanu la TVR 1. Atat vicepremierul, cat si ministrul finantelor, Ionut Popescu, au declarat ca singurele neintelegeri intre autoritatile de la Bucuresti si reprezentantii Fondului au fost pe tema marimii deficitului bugetar. FMI propunea un deficit de 0,4-0,5% din PIB, in timp ce guvernatii romani doreau ca acesta sa fie de 0,7-1% din PIB. Argumentele Executivului pentru a obtine un deficit cat mai mare sunt ca acesti bani sunt necesari pentru a co-finanta proiectele cu finantare de la UE.
FMI: TVA trebuie majorata
Pentru a creste veniturile bugetare, FMI a tot propus autoritatilor de la Bucuresti, pentru a contrabalansa scaderea incasarilor bugetare aparute din cauza cotei unice de 16%, majorarea TVA , pana la 21% (fata de nivelul de 19% in prezent), sau a nivelului cotei unice – pana la 19%.
Trebuie remarcat ca guvernatorul BNR a declarat ca obiectiile oficialilor Fondului nu au ca subiect predilect nivelul deficitului bugetar propus de oficialii de la Bucuresti pentru acest an, de 0,5% sau 0,7% din PIB, "ci se refera la stabilirea pierderii de venituri in urma reformei fiscale". Un alt punct asupra caruia nu s-a cazut de acord cu FMI este o crestere economica de 6%, pe motiv ca exista riscul supraincalzirii economiei, a mai spus Isarescu. Acesta a dezvaluit ca FMI cere un nivel de crestere al PIB de 5,3%, pentru 2005. Isarescu a enumerat in ordinea prioritatii principalele obiective macroeconomice ale tarii: inflatia, cresterea economica sustenabila, reforma structurala si dezechilibrele externe. Tot atatea cerinte care trebuie indeplinite pentru aderarea la UE. Ca si Ionut Popescu, guvernatorul BNR s-a declarat impotriva cererii FMI de majorare a TVA. Motivul lui Isarescu este acela ca majorarea TVA ar obliga banca centrala sa accepte o apreciere mai mare a leului decat nivelul de 7%. Aceasta, cu atat mai mult, cu cat jumatate din inflatia prognozata pentru 2005, respectiv 3,5 puncte procentuale, reprezinta doar ajustari de preturi administrate si alte corectii. "O majorare de TVA ne-ar scoate din obiectivul de inflatie si ar crea o reactie in lant, in sensul ca ar trage dobanzile in sus. Aceasta ar conduce la o sistare a liberalizarii contului de capital, care ne-ar impinge in conflict cu Uniunea Europeana", a explicat guvernatorul. Isarescu a adaugat ca un deficit bugetar de 0,7% din PIB se inscrie intr-o atitudine prudenta, care nu afecteaza negativ procesul de dezinflatie.
Have something to add? Share it in the comments.