Stiri si noutati

Chirovici: 90% din firmele nou- infiintate dau faliment din primul an

Stefan Etves

Creditele acordate de banci IMM-urilor au crescut cu 40% in primele sase luni ale acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut, datorita crearii unui mediu de afaceri stabil, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele Agentiei Nationale pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC). "Infiintarea a 15 fonduri locale de garantare pentru IMM-uri in cele opt regiuni de dezvoltare va contribui, de altfel, la dezvoltarea unei relatii mai puternice intre sistemul bancar si intreprinzatorii privati", a explicat Chirovici.

IMM-urile contribuie cu 70% la PIB

Ponderea in Produsul Intern Brut (PIB) a IMM-urilor a crescut in ultima perioada, acestea contribuind cu 70%, iar participarea lor la valoarea adaugata bruta a ajuns la 56%, se arata in raportul de activitate al ANIMMC pe primul semestru al anului 2004. Conform sintezei, numarul intreprinderilor nou-create este aproape constant in ultimii doi ani, iar numarul de angajati in IMM reprezinta 57% din totalul angajatilor pe economie, 90% din IMM fiind microintreprinderi. Pe de alta parte, seful ANIMMC a precizat ca 90% din firmele nou-infiintate dau faliment din primul an. "Acest lucru se datoreaza faptului ca firmele respective nu si-au calculat bine planul de afaceri", a precizat Chirovici.

"Crearea unui mediu de afaceri mai ?prietenos? va consolida activitatea IMM-urilor dupa integrarea Romaniei in UE, considera Eugen Ovidiu Chirovici."

IMM-urile private sunt mai profitabile

Profitabilitatea si cifra de afaceri realizata de IMM-urile private sunt mult mai mari decat a IMM-urilor de stat, aceeasi situatie inregistrandu-se si in ceea ce priveste cifra de afaceri pe angajati.

"De asemenea, o schimbare importanta s-a produs prin cresterea IMM-urilor care opereaza in industrie si servicii", a aratat, presedintele ANIMMC. Astfel, industria contribuie intr-o proportie din ce in ce mai mare la realizarea profitului brut obtinut in economia privata, in timp ce contributia serviciilor este in descrestere.

60% din IMM-uri activeaza in comert

Cea mai mare crestere a productivitatii in 2002 s-a inregistrat la categoria "alte servicii", urmata de comert, sectoare in care activeaza circa 60% din totalul IMM-urilor. In primul semestru al anului 2004, s-a consolidat pozitia ANIMMC de coordonator national al politicilor destinate dezvoltarii domeniilor aflate in coordonare. Astfel, a fost promovat proiectul de hotarare de Guvern pentru aprobarea Strategiei Guvernamentale de Sustinerea Dezvoltarii IMM, pe perioada 2004-2008.

In ceea ce priveste integrarea in UE, se remarca faptul ca Romania participa, prin expertii desemnati, la patru proiecte Best. De asemenea, ANIMMC a participat la o serie de Grupe de lucru privind politicile sectoriale, care au dus si la dezvoltarea unor programe de export specifice IMM-urilor. Totodata, ANIMMC va atrage fonduri Phare in perioada 2004-2006 destinate cresterii competitivitatii IMM-urilor in valoare de 54 milioane de euro, din care 43 milioane de euro contributie Phare, in crestere fata de anii anteriori cu aproape 60%. In 2001, contributia Phare a fost de 12 milioane de euro.

Pe de alta parte, vor fi elaborate proiecte destinate dezvoltarii domeniilor din coordonarea Agentiei in cadrul cooperarii bilaterale cu Olanda, Germania si Italia. "Este pentru prima data cand in Romania exista o strategie pe termen mediu si lung privind dezvoltarea acestui sector, document consolidat si prin parteneriatele solide incheiate cu patronatele de ramura", a conchis Eugen Ovidiu Chirovici.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *