Comerciantii vor fi obligati sa inlocuiasca produsele sau sa restituie clientilor contra -valoarea acestora, daca respectivele marfuri prezinta defectiuni. De asemenea, agentii economici nu vor mai avea voie sa puna pe piata produse sau servicii ce nu corespund caracteristicilor declarate.
Aceste obligatii sunt reglementate de Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor (APC) intr-un nou Cod al Consumului, intocmit dupa normele europene in domeniu. O data cu publicarea noului act normativ in "Monitorul Oficial", producatorii sau distribuitorii vor fi obligati sa retraga de pe piata sau sa inlocuiasca produsele ce prezinta defecte. In plus, se va interzice si comercializarea marfurilor ce imita produsele alimentare si prezinta riscul de a pune in pericol sanatatea sau securitatea consumatorilor.
Importurile de produse deteriorate, interzise
Actul normativ introduce obligatii noi si pentru distribuitori. Astfel, acestia nu vor avea voie sa vanda produse despre care stiu ca pot fi periculoase si vor fi obligati sa retraga de la comercializare marfurile pe care organele abilitate au constatat ca nu indeplinesc caracteristicile declarate.
In plus, distribuitorii vor avea obligatia sa anunte autoritatile publice si producatorul despre existenta oricarui produs periculos. In ceea ce priveste obligatiile agentilor economici, persoane fizice sau juridice, acestia nu mai au dreptul sa comercializeze si nici sa doneze produse ce prezinta riscuri pentru viata, sanatatea sau securitatea consumatorilor.
Si importurile de produse expirate sau deteriorate efectuate in vederea distributiei cu titlu oneros sau gratuit vor fi interzise.
Agentiile de publicitate, trase la raspundere
In ceea ce priveste modalitatile de atragere a clientilor, actul normativ restrictioneaza si etichetarea produselor. Astfel, prin etichetare, producatorii nu vor avea voie sa atribuie alimentelor proprietati de prevenire, tratare sau vindecare a bolilor si nici sa faca referiri la astfel de proprietati. De la aceasta interdictie sunt exceptate apele minerale naturale, precum si alimentele cu destinatii nutritionale speciale, prevazute de lege.
Statul poate interzice unele spoturi publicitare
Pe de alta parte, la lansarea pe piata a produselor noi, agentii economici vor fi obligati sa efectueze demonstratii de utilizare in public sau prin intermediul mass-media.
In cazul in care pentru promovarea unui produs se apeleaza la o agentie de publicitate, autorul, realizatorul de publicitate si reprezentantul legal al mijlocului de difuzare vor raspunde solidar cu persoana care isi face reclama.
In plus, actul normativ atribuie statului autoritatea de a adopta "masuri de interzicere totala sau partiala a publicitatii anumitor produse". (Ilinca Teodoriu)
Have something to add? Share it in the comments.