Stiri si noutati

Cresterea euro – o noua lovitura pentru romanii saraciti de scumpiri

Marius Guta

Cresterea spectaculoasa a monedei unice europene va avea efecte negative pentru economiile tarilor UE, sustin analistii economici.

Pe de alta parte, americanii vor avea numai de castigat din acest "schimb de lider" la nivel monetar.

Efectele pozitive ale cresterii euro se vor rasfrange, de asemenea, si asupra economiei romanesti, dar nu si asupra populatiei Romaniei, care va trebui sa suporte un nou val de scumpiri.

Mai multe cauze, un singur efect

Scaderea dolarului are mai multe cauze, dar trebuie precizat ca este vorba despre o scadere relativa, care, paradoxal, va ajuta economia americana, mai spun analistii. "Exportatorii americani vor avea doar de castigat. De exemplu, pentru un euro obtinut din exportul in Uniunea Europeana, americanii vor primi mai mult de un dolar, fata de 0,9 dolari cat ar fi obtinut cu o luna in urma" ne-a declarat analistul economic Ionut Popescu.

Pericolul cresterii euro a fost relevat si de presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, care a declarat ca "statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa continue derularea reformelor structurale, pentru a sustine procesul de redresare a economiei din aceasta regiune, in contextul aprecierii inregistrate de moneda unica europeana, care va afecta exporturile". In plus, piata europeana se va confrunta cu o concurenta crescuta din partea produselor americane, care vor fi mult mai competitive, exportatorii din SUA permitandu-si sa scada pretul.

Accizele, un vis urat

Pentru oamenii de rand saltul euro se traduce printr-o crestere generalizata a preturilor.

Explicatia este data de faptul ca accizele sunt calculate in euro, astfel ca majorarea preturilor este iminenta, in special la benzina, cafea, tutun. "In plus, vor avea de pierdut toti cei care au facut imprumuturi in euro, sau cei care au incheiat contracte de leasing in euro", ne-a declarat Adrian Vasilescu, directorul de comunicare al BNR.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *