Bonsaii – copaci miniaturali plantati pe o tava sau intr-un vas plat – pot sta la baza unor afaceri excelente, cu rezultate foarte profitabile, ce pot fi obtinute fie prin cresterea si comercializarea en-detail a acestor plante, fie prin inchirierea lor pentru ocazii speciale, precum si prin prestarea unor servicii de intretinere catre posesorii acestor copaci. Marimea bonsailor arareori depaseste 70 cm, dar, in ciuda dimensiunilor reduse, ei seamana perfect cu "fratii" lor mai mari: au aceeasi forma, acelasi mod de dezvoltare si pot face fructe (mere, masline, cirese etc). Datorita aspectului lor inedit, bonsaii sunt un element de mare rafinament in decoratiunile interioare, fiind potriviti atat in ambientul apartamentelor de bloc si al vilelor de lux, cat si in orice sediu de firma de top. Acesti copacei, care inveselesc atmosfera, au si avantajul ca pot fi amplasati intr-un spatiu foarte mic, care, insa, trebuie sa fie luminos.
Start cu cheltuieli minime
Activitatea de cultivare propriu-zisa presupune o investitie initiala foarte accesibila, de maximum 300 USD, afacerea putand fi demarata intr-un spatiu mic, un balcon, de exemplu. Preturile de vanzare ale acestor copacei sunt cuprinse intre 30 si 100 USD/bucata, iar exemplarele deosebite pot fi vandute cu sute de dolari bucata. Trebuie subliniat ca in miniaturizarea pomilor nu se folosesc tehnici contra naturii si nu se fac nici un fel de modificari ale plantei din punct de vedere genetic. Prin definitie, bonsaiul trebuie sa aiba un trunchi cu aspect matur, cu frunze si ramuri viguroase. Proportiile sale trebuie sa fie similare cu cele ale pomilor crescuti in natura, dar in miniatura. Rezultate pe masura asteptarilor pot fi obtinute doar prin interventii continue, respectiv taieri frecvente ale ramurilor, frunzelor si radacinilor, concomitent cu operatiunea de insarmare, care modeleaza trunchiul si ramurile in variate stiluri de bonsai. De maxima impotanta este taierea pentru forma, deoarece aceasta va da aspectul atragator care-i va incanta pe clienti. Potrivit cultivatorilor, taierea trebuie sa se faca foarte devreme la pomii proveniti din seminte sau inmultiti pe cale vegetativa (prin lastari, marcotaj sau altoire). Potrivit regulii de baza, cultivatorii taie intotdeauna una dintre doua ramuri puse fata de trunchi si ciupesc sistematic varfurile, pentru a obtine o coroana bine inramurita. Taieturile trebuie sa fie curate, pentru a grabi vindecarea trunchiului, scop in care se folosesc anumite tipuri de foarfece. Amanunte despre tehnologia cultivarii acestor copaci miniaturali sunt oferite in lucrarea "Cultivarea bonsailor si a plantelor de apartament", editata de Rentrop & Straton, un ghid complet de care aveti nevoie pentru a putea desfasura cu deplin succes aceasta activitate. De maxim interes este si caseta video care insoteste lucrarea si care va arata, pas cu pas, cum "se face".
Have something to add? Share it in the comments.