Stiri si noutati

Eforturile Rom?niei in vederea indeplinirii conditiilor de aderare au fost apreciate ca fiind pozitive de Comisia Europeana

Eforturile facute de Romania pentru indeplinirea conditiilor de aderare sunt apreciate ca fiind bune si pozitive de catre Uniunea Europeana, in comparatie cu situatia ultimilor ani, a apreciat comisarul european pentru Programare Financiara si Buget, Dalia Grybauskaite, intr-o conferinta de presa, cu ocazia unei vizite in Romania, la mai putin de doua saptamani inainte de publicarea raportului de monitorizare a progreselor Romaniei.
"Reformele au intarziat, nu a existat transparenta si au fost numeroase probleme in sistemul legislativ, care au dus la un nivel ridicat al coruptiei si evaziunii", a aratat comisarul, "dar acestea trebuie sa reprezinte o provocare pentu Guvern". Dalia Grybauskaite a subliniat ca Romania a fost nevoita sa se confrunte cu numeroase probleme, precum inundatiile, in ultimile sase luni si, mai recent, cu gripa aviara.
"Ca si pana acum, Uniunea Europeana va fi alaturi si va sprijini eforturile Guvernului de a depasi aceste situatii", a spus oficialul european.
Comisarul European a aratat, in acelasi timp, ca este foarte important, in primul rand pentru cetateni, ca reforma fiscala sa se desfasoare intr-o maniera mai transparenta si cu mai mare intensitate, atat pe verticala, cat si pe orizontala. Dalia Grybauskaite a explicat ca Romania se va bucura de asistenta tehnica din partea Comisiei Europene. Cu toate acestea, principala raspundere este a Guvernului.
Referitor la problema gripei aviare, Comisarul European a aratat ca aceasta nu este doar o problema a Romaniei, ci a intregii uniuni. "Romania este viitor stat membru, deci este si problema noastra". Comisia Europeana a decis joi sa excluda de la export pasarile vii si carnea de pasare, "dar aceasta masura poate fi luata referitor la oricare dintre tari, daca este cazul". Urmeaza ca CE sa trimita in Romania experti care sa ofere ajutor si care sa faca o evaluare financiara, pentu a stabili ce fel de ajutor este necesar, ca si in cazul inundatiilor, a declarat comisarul european.
Dalia Grybauskaite apreciaza ca au existat probleme cu coruptia si ca reforma judiciara trebuie orientata catre facilitarea luptei impotriva coruptiei la orice nivel si in vederea unui nivel mai ridicat al transparentei. Cat priveste Guvernul, acesta trebuie "sa poata da socoteala atat societatii cat si presei", a adaugat aceasta. Comisia Europeana nu poate permite ca fondurile europene sa se integreze intr-un sistem corupt, a atras atentia comisarul european.
Cat priveste diferentele dintre sumele atribuite prin actualul proiect de buget pentru 2006 aprobat de Parlament si promisiunile din perioada campaniei electorale, Dalia Grybauskaite a explicat ca CE nu poate interveni in domniile lasate exclusiv in grija autoritatilor nationale, cele doua domenii prioritare, respectiv cele in care se poate implica executivul european, fiind Coeziunea si Agricultura. "Potrivit acquisului comunitar, nu putem interveni", a spus aceasta.
Comisarul si-a manifestat satisfactia in urma intalnirilor cu primul ministru Tariceanu si cu ministrul Finantelor Publice Sebastian Vladescu, precizand ca nivelul la care se afla Romania este influentat si de factori independenti de guvernare. Pe langa inundatii si alte astfel de probleme, actualul guvern se confrunta si cu faptul ca este nevoit sa faca lucruri care trebuiau facute in urma cu cativa ani. De asemenea, "partidele politice ar trebui sa inceteze intrigile neimportante si sa se sprijine reciproc", a mai sugerat comisarul.
Reprezentantul Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, a anuntat, cu acelasi prilej, ca primele concluzii din raportul de tara vor fi transmise de Jonathan Scheele, marti, 25 octombrie.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *