Exportatorii romani acuza Guvernul si Banca Nationala (BNR) de amatorism in elaborarea politicilor economice si monetare. Pentru industria romaneasca si exporturi, 2005 a fost un an foarte prost, avand in vedere ca peste 1.000 de firme au dat faliment, iar peste 100.000 de salariati au fost disponibilizati. Pierderile exportatorilor s-au ridicat anul trecut la circa 150.000 miliarde de lei vechi, a afirmat Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR). "Romania a mai doborat un record european: in 2005 a reusit sa acumuleze un deficit comercial de peste 10 miliarde de euro, cat tot exportul tarii acum cinci ani, adica 15% din PIB. Si inca un record: jumatate din primele 100 de produse si grupe de produse, ca pondere in exportul Romaniei, a inregistrat reduceri cantitative de pana la 30% ale volumului de vanzari in strainatate", a spus Ionescu. Aceste pierderi au fost cauzate in principal de aprecierea puternica a leului. Potrivit exportatorilor, sacrificarea sectoarelor industriale a fost inutila, avand in vedere ca in 2005 tinta inflatiei a fost ratata. Constantin Sava, vicepresedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), sustine ca, in perioada 5 ianuarie 2004-21 februarie 2006, leul a crescut cu 18%. "In aceasta perioada a existat o combinatie dezastruoasa intre inflatie si deflatie. In 2004, daca vindeam la export un utilaj cu 100.000 euro, in fabrica intrau 4,1 miliarde lei. Acum vand tot cu 100.000 euro, insa in fabrica intra 3,4 miliarde lei", a precizat Sava.
Disputa fara sfarsit
Asociatiile patronale mai spun ca "BNR, in cardasie cu Fondul Monetar International", a sacrificat exporturile pentru a sustine "capitalul speculativ". "BNR a afirmat ca ne confruntam cu intrari masive de capital. Si atunci a decis ca trebuie sa mai scoatem din bani prin specula si sa mai micsoram afluxul omorand exportul. BNR spune ca de vina sunt consumul si cresterea salariala, explicatii total nejustificate. Consumul este sanatos atata vreme cat este pe bani", a afirmat Ionescu. Exportatorii mai spun ca in ciuda acestor derapaje, Guvenul nu a luat nici o masura pentru sustinerea exporturilor. Dimpotriva, a redus cu 10% fondurile de promovare a exporturilor. Asociatiile patronale critica si explicatiile autoritatilor potrivit carora deficitul comercial s-ar regasi in intrari masive de utilaje si echipamente industriala care induc cresteri economice. "Nimic mai fals, productia industriala a crescut cu doar 2% (tinta de asemenea ratata), iar statistica importurilor arata cu totul altceva: importurile de masini si utilaje industriale nu cumuleaza decat 1,5% din totalul volumului de import", sustine ANEIR. "Romania a mai doborat un record european: in 2005 a reusit sa acumuleze un deficit comercial de peste 10 miliarde de euro, cat tot exportul tarii acum cinci ani, adica 15% din PIB." Mihai Ionescu, secretar general al ANEIR
«UE nu ne impune pretul la utilitati»
La randul sau, Maria Grapini, presedintele asociatiei FEPAIUS, spune ca autoritatile statului se folosesc in mod abuziv de unele obligatii asumate in fata UE. "De exemplu, directiva europeana spune ca la energie si gaze, preturile sa nu fie sub costuri. Nu pomeneste nimic de obligatia de a ajunge la un anumit nivel. Insa, Guvernul ne serveste mereu ca exista o directiva care spune ca trebuie sa ajungem la un anumit nivel", a precizat Grapini. Aceasta a mai afirmat ca Executivul elaboreaza strategii inutile, cum e cazul planului de actiune pe 2005-2006 pentru implementarea politicii industriale care a aparut in Monitorul Oficial la sfarsitul lui octombrie, anul trecut.
Claudia Botezatu
Sursa: Gardianul“
Have something to add? Share it in the comments.